100 férőhelyes óvoda nyitotta meg kapuit Békésen

2022. szeptember 24. 08:22 | Vári Bianka

Már szeptember elsején elindulhatott a nevelési év a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumhoz tartozó Csillagfürt Óvodában. Az óvodának helyt adó új épület ünnepélyes átadóját pénteken tartották.

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja 2018-ban indult útjára, mely országos szinten közel 70 köznevelési intézményt érint. A programhoz a forrást Magyarország Kormánya biztosítja, melyben korszerű óvodák épülnek, illetve újulnak meg. Békésen, a Fábián utcán mintegy félmilliárd forintból épülhetett új óvoda.

Az átadó ünnepségen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is jelen volt, aki beszédében azt az összefogást hangsúlyozta, amellyel szerte az országban felépülhetnek református óvodák.

– Köszönet illeti a békésieket, a szülőket, a református egyházat és a családokat, valamint a kormányt az összefogásért, amelyben ez a közel 70 óvoda felépülhet. Ennek a része a békési is. Isten áldja mindazokat, akik a gyermekeiket idehozzák, és mindazokat, akik a gyermekeinket szeretettel nevelik – mondta az államtitkár.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

– A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban 2011 óta folyik óvodai nevelés, azonban eddig a foglalkozásokat egy olyan százéves, önkormányzati épületben tudták tartani a nevelők, amely eredetileg nem ebből a célból épült. Ezért egyre nagyobb igény jelentkezett mind a szülők, a gyermekek, és vezetők részéről arra, hogy egy 21. századi, korszerű, új, óvoda épüljön – mondta el az intézmény igazgatója.

Palatinus Pál hozzátette, hogy a nevelési év szeptember elsején elindult, hiszen augusztus 31-én megkaptuk a Békés Megyei Kormányhivataltól az intézmény működési engedélyét.

– Egy száz férőhelyes óvodát építettünk négy csoportszobával, és kiszolgáló helyiségekkel. A gyerekek szeptember elsején birtokba is vették az épületet, amely már minden igényt kielégít – fogalmazott az igazgató.

Az óvodai nevelésben központi szerepet kap a hit, a gyerekek mindennapjait átszövi a református szellemiség. A Békési Református Egyházközség vezető lelkésze elmondta, hogy a gyerekek megtanulnak énekelni és imádkozni étkezés előtt és után, és egy plusz tartást, gerincet kapnak ezzel már egészen apró korukban. Molnár Máté szerint kifejezetten népszerű ez a fajta nevelés a városban.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

– Ez az új épület majdnem 30 gyerkőccel nagyobb létszámot tud befogadni, mint az előző, és ez elég hamar be is telt. Hála Istennek, van kereslet a református nevelésre – fogalmazott a lelkipásztor.

A köszöntők, az igehirdetés és az imádságok után a város és az intézmény vezetői Soltész Miklós államtitkárral közösen átvágták a nemzeti színű szalagot, ezt követően pedig minden résztvevő megtekinthette az új óvodát, melynek aulájában a gyermekek egy rövid műsort is előadtak.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL