Bibliamásoló projekt a békési református gimnáziumban

2023. szeptember 21. 07:33 | behir

A reformáció hónapja és a gimnázium építésének 120. évfordulója előtt tiszteleg a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a kézzel másolt evangéliumos könyvvel.

A szeptember közepén elkezdett projekt lényege, hogy az intézmény közel száz diákja és tanára, óvónője lemásolja az Újszövetség első négy könyvét. Palatinus Pál igazgató elmondta: az iskola az értékek és a tudás továbbadását tűzte a zászlajára. Az evangélium másolása is nemes ügyet szolgál, és egyben méltón tiszteleg az évforduló előtt. Fontos érték a hitéleti nevelés az intézményben, ebben a Biblia központi szerepet tölt be.

 

forrás: bekesmatrix.hu

 

Mucsi András történelem- és vallástanár, a projekt ötletgazdája arról beszélt, hogy a középkor tanítása kapcsán gyakran beszélnek a nyomtatás előtti korszak könyvmásolási technikáiról. A könyveket kézzel másolták, ez igen költséges és lassú munka volt. Ebből most a diákok is ízelítőt kapnak. A projekt során Máté, Márk, Lukács és János evangéliumát másolják le kézzel az intézmény tanulói, pedagógusai és vezetői. Az elkészült anyagot bőrbe kötik. A református egyház az Ige, a könyvvé vált isteni szó egyháza, amelyről vallják: ez ma is élő és ható, megváltoztatja az emberi életeket.

 

forrás: bekesmatrix.hu

 

Kicska László Miklós intézményi lelkésztől megtudtuk: mindenki örömmel kapcsolódott be a munkába, amely során a diákok és pedagógusok is jobban megismerhetik a bibliai szövegeket. A projekt által is közösen építik Isten országát. Az októberi hónap a reformáció hónapja, így ezzel az akcióval a Szentírásra szeretnék irányítani a figyelmet. Az elkészült, bőrbe kötött könyvet október 26-án egy fáklyás felvonulás keretében mutatják be. Ezen a napon koszorúzásra is sor kerül, ekkor emlékeznek meg arról, hogy 120 éve adták át a gimnázium épületét. Ez Alpár Ignác neves építész tervei alapján készült el.

Forrás: Mucsi András

További programok »

FEL