Újonnan megjelent könyv mutatja be Békés város legrégebbi iskoláját

2024. május 24. 10:05 | Fajó Attila

Nagyszabású ünnepség kíséretében rendeztek könyvbemutatót a békési kulturális központban. A Szegedi Kis István Református Gimnázium a város legrégebbi alapítású oktatási intézményeként szerves részét képezi a magyar történelemnek, ebben a dél-alföldi kis városban.

"A békésiek gimnáziuma" című könyv, mintegy 500 oldalon keresztül nemcsak a névadó reformátornak, de a helytörténeti jelentőségú intézmény alapítástól napjainkig tartó működésének állít emléket. A több éves kutatómunka nyomán napvilágot látott kötet bemutatja a Szegedi Kis István Református Gimnázium korszakokon átívelő értékteremtő és hagyományozó munkáját.

– A tudományos igénnyel összefoglalt történeti mű az intézmény mellett az ott működő jelentős, máig meghatározó hatású pedagógusok alakját is megidézi. Több szubjektív visszaemlékezésben nyerhetünk betekintést az egyes időszakok jellegzetes hangulatába. Egykori diákként nekem is lehetőségem volt visszaemlékezni diákéveimre, amiért igen hálás vagyok – mondta el Kálmán Tibor polgármester a könyvbemutatón.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Fekete Károly, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke, aki az iskola szellemi örökségét méltatta. A könyvről Szegfű Katalin, a Békési Újság főszerkesztője beszélgetett Mucsi Andrással, a kötet szerzőjével, Gellénné Körözsi Eszterrel és S. Turcsányi Ildikóval.

– A kötet gazdagon illusztrált fotókkal és korabeli dokumentumokkal. Mindazok számára érdekes lehet, akik egykoron ide jártak, most az intézmény diákjai, vagy egyszerűen érdeklődnek a békési helytörténet iránt. Jómagam 11 fejezetben tekintettem át a gimnázium történetét, a 12. fejezetben pedig öregdiákok emlékeit közli a terjedelmileg is igen tartalmas, közel 500 oldalas kötet – mondta el a könyvet jegyző Mucsi András, aki maga is pedagógusként dolgozik a gimnáziumban.

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL