Újabb elemekkel bővült Békés város települési értéktára

2024. február 12. 18:49 | Fajó Attila

2023-ban összesen 22 elemmel bővült Békés város települési értéktára, melynek apropóján hétfőn ünnepi keretek között díszoklevelet nyújtott át Kálmán Tibor polgármester és Mucsi András, az értéktár bizottság elnöke az érintett értékek képviselőinek.

– Művészeti vezetőként nagy öröm számomra, hogy a néptáncegyüttesünk ilyen gazdag elismerésben és megbecsülésben részesült a város vezetésétől. Jóllehet a 90-es években alakult közösségben elődeim erőt nem kímélő munkájának gyümölcsét aratjuk le most, mégis jóleső érzés számomra a díszoklevél és az azt megelőző felvétel a békési települési értéktár értékeinek sorába – mondta el Okányi Mihály, a Belencéres Néptáncegyüttes képviseletében.

 

 

Az újonnan felvett 22 helyi érték között ott találjuk a békési református templom épületét, a református templom orgonáját, Békés város hídjait, a Szegedi-Kiss István Református Gimnázium és Kollégium tanári könyvtárát, a Békési Ipartestületet, a városháza dualista kori épületét, a Nagyház és Bérház emblematikus épületeit, a római katolikus templom épületét, az ortodox templom épületét, köztéri öntöttvas kutakat, az első és második világháborús emlékműveket, az 1848-as és 1956-os szabadságharcok emlékműveit, Bede László munkásságát, a Kecskeméti Gábor tiszteletére emelt emlékhelyeket, a milleniumi emlékhelyet, a Bandikafa körüli fehérnyár facsoportot és a Cimbora-fehérnyárfát (két utóbbi ugyan közigazgatásilag Békéscsaba városának területén fekszik, de kulturálisan ezer szállal kötődik Békéshez), az Erzsébet-ligetben található tölgymatuzsálemet és a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekart. 

– Társadalmasítani kívánjuk a helyi értékeinket, hogy beszéljenek róla az emberek, például erre is jó a díszoklevelek átadása, hiszen gazdag kulturális javaink, számos épített és természetes környezeti értékünk van, illetve további közösségeink, melyek méltó módon értéket közvetítenek. Itt hadd jegyezzem meg, hogy városunk ortodox templomát felterjesztettük a Békés Megyei Értéktárba is, reméljük kedvező elbírálásban részesül – fogalmazott Mucsi András, az értéktár bizottság elnöke.

Kálmán Tibor polgármester hozzátette: végtelen tárháza van a békési értékeknek és az elmúlt esztendőben történt értékfelvételek híven tanúskodnak arról, hogy van mire büszkének lenni a városban.

 

Galéria

További programok »

FEL