Örökbe fogadták a Norton kutakat Békésen

2023. november 6. 09:13 | behir.hu

A Békési Értéktár Bizottság értéktárába vette a még létező négy Norton kutat, amelyet a napokban örökbe is fogadtak- olvasható a Békés Mátrix oldalán.

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere elmondta, hogy örül Mucsi András képviselő kezdeményezésének, aki felvetette, hogy ezeket a régi ipartörténeti emlékeket meg kellene menteni az utókornak, de sajnos eddig nem igazán volt „gazdája” a négy, még létező alkotásnak. A Békési Értéktár Bizottság értékes és aktív munkát végez, folyamatosan gyűjti a városi értékeket, amelyekről jövőre könyv formájában is tájékozódhatnak az érdeklődők- emelte ki a polgármester

Mucsi András képviselő emlékeztetett rá, hogy a négy régi, ma már nem működő kútból három az ő választókerületében van, de sajnos a legendás Tűzkút utcai Norton-kutat erősen megcsonkították. A legszebb állapotban a Teleky és Kispince utcai kutak vannak. A Teleky és Kígyó utca sarkán levő kutat Csató Gábor polgárőr újította fel, és fogadta örökbe. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan karban tartják és takarítják a környékét.

A Kispince utca és Nyíri utca sarkán álló régi, jellegzetes ipartörténeti emléket néhány éve Mucsi András festette le, most pedig jelképesen is örökbe fogadta. A kút mögött álló zöld növényzetet az itt lakó Oláh-család tartja rendben. Ugyancsak Mucsi képviselő családja fogja gondját viselni a Tűzkút utcai kútnak, a Móricz Zsigmond utcait pedig a Szent Lázár Alapítvány fogadta örökbe.

– Fontos, hogy ezek a régi értékek megmaradjanak. A mai ember nem tudja elképzelni, hogy milyen volt a vezetékes víz előtti korszak, éppen ezért értéket képviselnek a régi közkifolyók – hangsúlyozta Mucsi András.

 

Forrás: Békés Mátrix

 

További programok »

FEL