Tízmilliós beruházás: akadálymentes közösségi teret adtak át Békésen

2021. augusztus 25. 17:13 | Hidvégi Dávid

Akadálymentes kreatív közösségi műhelyt adtak át kedden délután Békésen, a Szent Lázár Alapítvány Szentpálsor utcai telephelyén. A műhely egy közösségi, kulturális tér, ahol hagyományos, kézzel készített termékek készülnek.

Békés polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindig számíthat a Szent Lázár Alapítvány tagjaira akár szociális kérdésekben, akár rendezvények szervezésében.

– Az elmúlt években a helyi akciócsoportunk nagyon sokat dolgozott azért, hogy ezek a folyamatok jól végig menjenek és ilyen szép dolgokat tudjunk létrehozni a CLLD-s pályázataink segítségével – mondta Kálmán Tibor.

A civil szervezet 180 embert foglalkoztat, akik közül 160-an megváltozott munkaképességűek.

– A tíz évvel ezelőtti 18 százalékhoz képest ma már 44 százalék a megváltozott munkaképességű foglalkoztatott Magyarországon. Ez azt jeleni, hogy a 4,4 millió foglalkoztatottból körülbelül 160 ezer megváltozott munkaképességű ember ma már dolgozhat, amihez kormány biztosított forrásokat – fogalmazott Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője.

A 10,4 millió forintos fejlesztés részeként egy akadálymentesített kreatív közösségi tér jött létre, amelyet varrógépekkel és szabászasztallal szereltek fel. A létesítménybe iskolásokat is invitálnak majd pályaorientációs napon.

– Országosan a Széchényi 2020 programban az elmúlt időszakban 326 településen, mintegy 20 milliárd forintból nappali szociális intézmények újulnak fel, szépülnek meg, bővülnek ki éppen azért, hogy minél több lehetőség maradjon a nehezebb élethelyzetben lévő családok összetartására is – emelte ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Az alapítvány vezetői bíznak abban, hogy nyugdíjas varrónők segítségével a hagyományőrzésre és az aktív közösségépítésre egyaránt lesz lehetőség a beruházásnak köszönhetően.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL