Leleplezték BMZ Mihályokat ábrázoló téglaszobrait

2021. október 7. 12:45 | Csiffáry Zsuzsanna

Baji Miklós Zoltán, azaz BMZ három alkotását leplezték le október 6-án a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A szobrok nem hétköznapi anyagból, hanem blokktéglából készültek és három neves, a békési megyeszékhelyhez kötődő – Mihály kereszt nevű – alkotónak állítanak emléket. A szobrok leleplezésén közel 150 érdeklődő vett részt.

– A 3M: Munkácsy, Schéner és Gubis, három Mihályok, nekünk ők királyok. A művészet Békéscsabához kötődő koronázatlan királyai, emlékőrző totemek, akik most egy ideig a Munkácsy Mihály Múzeumot és városunkat őrzik majd – mondta el Varga Tamás Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere köszöntő beszédében a szerda esti 3M ünnepén.

A megalkotott térbeli őrzőket Baji Miklós Zoltán részleteiben hozta létre. 

– A mezőberényi blokktégla nagyon sokféleképpen inspirál az alkotásban, ugyanakkor jó néhány hibalehetőségnek is teret ad. Ugyanis az anyag nem viselkedik mindig úgy, ahogyan azt elképzeltük. Szeretem az ilyen jellegű kihívásokat, mert a hibának tűnő dolgok tovább fejlesztik a gondolkodásomat. Volt, hogy egy kezet háromszor kellett újra elkészítenem a hajszálrepedések miatt – fogalmazta meg gondolatait Baji Miklós Zoltán intermediális művész.

 

Galéria

A művész hozzátette, hogy a repedt tégladarabokat sem dobja ki, hanem felhasználja. Jelenleg is egy „mászó lény plasztikán” dolgozik.

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy a három Mihály munkássága és élete erősen kötődik Békéscsabához, illetve azt is elmondta, hogy hogyan is kerültek a szobrok a múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan szárnyának tetőterére. 

– A EMMI vásárolta meg a szobrokat, amelyet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak köszönhetünk, majd a vásárlás után felajánlották azokat a Munkácsy Mihály Múzeumnak. Aztán jött az ötlet, hogy egy időszaki kiállítás részeként mutassuk meg az alkotásokat a nagyközönségnek – nyilatkozta az igazgató-helyettes.

Rostás Bea Piros szobrászművész több éve kíséri figyelemmel Baji Miklós Zoltán munkásságát. Kérdésünkre elmondta, hogy mit gondol az alkotó legújabb produkcióiról. 

–  Nagyon fontos számomra, hogy BMZ teljes szívvel-lélekkel dolgozott ezeken a munkákon, majdnem két hónapon át. Láttam a kertjében lévő szobrokat is, amelyek mint óvó-védő szobrok vesznek részt az életükben. Gyönyörű szép szobrok és nagyon jó kezdeményezésnek tartom, mind szobrászatilag, mind művészetileg, struktúrájában, szerkezetében – fogalmazott Rostás Bea Piros.

A rendezvényt a Vatafaka Agro-INdusztriális Sámán Szeánsz előadása zárta a múzeumépület mögötti udvarrészen. 

 

Galéria

 

További programok »

FEL