Műugrás a Metafizikai Térbe – megnyílt Baji Miklós Zoltán kiállítása

2019. október 19. 20:10 | Hidvégi Dávid

Bizarr és figyelemfelkeltő címmel nyílt meg Baji Miklós Zoltán BMZ kiállítása. Az érdeklődők a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban tekinthetik meg a tárlatot október 31-ig.

A hatodik Magyar-Román Határmenti Konferencián újabb tárlatot nyitottak meg. A Munkácsy Mihály Múzeum művésztörténésze elmondta, hogy kicsit módosítaniuk kellett a kiállítási programjukon, hogy a Magyar Festészet Napját BMZ-vel ünnepelhessék. Ván Hajnalka hangsúlyozta: ez a nap a magyar kortárs művészetről és festészetről szól.

– Közre játszott, hogy idén Verebes György kiállított a Munkácsy Mihály Múzeumban. Őt kortárs alkotóként üdvözöltük Békéscsabán és a baráti beszélgetés közben felmerült témaként, hogy a Magyar Festészet Napjára mivel is készülünk. Ekkor vetődött fel, hogy esetleg BMZ-nek kellene erre az alkalomra kiállítást létrehozni – fogalmazott a művészettörténész.

 

(Fotó: behir.hu)

 

Baji Miklós Zoltán kiemelte: a felesége nevezte el műugrónak az egyik festmény szereplőjét, így innen jött a kiállítás neve. A békési származású művész hozzátette: kiállításának több nézete van.

– A témája a fényember, a naphérosz, leegyszerűsítve ebben a kultúrkörben: Jézus. Itt munkafázisok is láthatók arról, hogyan született meg egy korábbi tárlaton az önmagában átforduló ember – mondta BMZ.

Az alkotót autodidakta performernek, szobrásznak, festőnek vagy éppen grafikusnak is szokás nevezni, hiszen több műfajban is kipróbálta már magát. A jelenlegi tárlatát október 31-ig tekinthetjük meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.

További programok »

Itthon

Glokális sarok – Szemléletváltás és önismeret

Egyre gyakrabban halljuk zöld szervezetektől és politikusoktól, hogy „szemléletet kellene váltani” és hogy „a fiatalokkal kell kezdeni”. Mit értünk ez alatt? Nekünk felnőtteknek nincs dolgunk? Mi már nem tanulhatunk és változtathatjuk meg életmódunkat? Fontosabb a társadalmi, mint a környezeti igazságosság? Csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni?
15:05
FEL