Műugrás a Metafizikai Térbe – megnyílt Baji Miklós Zoltán kiállítása

2019. október 19. 20:10 | Hidvégi Dávid

Bizarr és figyelemfelkeltő címmel nyílt meg Baji Miklós Zoltán BMZ kiállítása. Az érdeklődők a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban tekinthetik meg a tárlatot október 31-ig.

A hatodik Magyar-Román Határmenti Konferencián újabb tárlatot nyitottak meg. A Munkácsy Mihály Múzeum művésztörténésze elmondta, hogy kicsit módosítaniuk kellett a kiállítási programjukon, hogy a Magyar Festészet Napját BMZ-vel ünnepelhessék. Ván Hajnalka hangsúlyozta: ez a nap a magyar kortárs művészetről és festészetről szól.

– Közre játszott, hogy idén Verebes György kiállított a Munkácsy Mihály Múzeumban. Őt kortárs alkotóként üdvözöltük Békéscsabán és a baráti beszélgetés közben felmerült témaként, hogy a Magyar Festészet Napjára mivel is készülünk. Ekkor vetődött fel, hogy esetleg BMZ-nek kellene erre az alkalomra kiállítást létrehozni – fogalmazott a művészettörténész.

 

(Fotó: behir.hu)

 

Baji Miklós Zoltán kiemelte: a felesége nevezte el műugrónak az egyik festmény szereplőjét, így innen jött a kiállítás neve. A békési származású művész hozzátette: kiállításának több nézete van.

– A témája a fényember, a naphérosz, leegyszerűsítve ebben a kultúrkörben: Jézus. Itt munkafázisok is láthatók arról, hogyan született meg egy korábbi tárlaton az önmagában átforduló ember – mondta BMZ.

Az alkotót autodidakta performernek, szobrásznak, festőnek vagy éppen grafikusnak is szokás nevezni, hiszen több műfajban is kipróbálta már magát. A jelenlegi tárlatát október 31-ig tekinthetjük meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.

További programok »

Itthon

FEL