Műugrás a Metafizikai Térbe - BMZ képeiből nyílik kiállítás

2019. október 8. 17:44 | Gyemendi Réka

Műugrás a Metafizikai Térbe – ezzel a címmel nyílik kiállítás Baji Miklós Zoltán képzőművész alkotásaiból október 18-án 17 órától a Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglaló termében. A tárlat október 31-ig lesz látható.

Október 18-a Magyar Festészet Napja. Ez alkalomból rendez a Munkácsy Mihály Múzeum Baji Miklós Zoltán alkotásaiból egy tárlatot. 

A képzőművész elmondta: nagyon örül annak, hogy bemutathatja azokat az alkotásait, amelyeket a békéscsabai közönség ezelőtt még nem láthatott. 

– Kivétel ez alól az a 2016-os indító kép, amelyet a Csabagyönyge betlehemes kiállítására készítettem. Akkor született meg elsőként ez az önmagába átforduló fény-ember figura, aki az egekből érkezik, és aki ebben az esetben Jézus. Nagyon érdekelnek a különböző korokban való szörfölések. Ennél a képnél középkori betlehemes ábrázolások szimbólumrendszeréből építettem fel a kép alját. A két állat, az ökör és a szamár a zsidóságot és az Újszövetséget jelképezi. Építkeztem a Mitrász kultúrából is, ami tulajdonképpen az előképe Jézusnak. Ez a figura nagyon érdekelt, valamint a szkíta tetoválások és a rajzok is, így készült el a rajzból egy pausz, majd pedig festmények - fejtette ki a képzőművész, hozzátéve, hogy az egyik ilyen aquarelt az Egri Dobóvár Múzeum vásárolta meg.

 

 

Baji Miklós Zoltán elmondta, hogy a kiállítás címadó képe tavaly készült. 

– A metafizika alapkérdései közül a legfontosabb számomra, hogy mi történik az emberi agyban tárolt információkkal a halál után. Elvész, vagy nem? Ezért egy másik képet, egy nagy disztichont egy emberi agy metszetére építettem föl, amelynek a közepén látható az agyunk egy nagyon fontos része, a hórusz szeme – ismertette a képzőművész.

Baji Miklós Zoltán abba is beavatotta a behir.hu-t, hogy a kiállított képek csak egy metszetét adják a tárlatnak, ugyanis a lámpákat lekapcsolva egy másik kiállítás jelenik majd meg a látogatók szeme előtt.

 

Galéria

További programok »

FEL