A Munkácsy Mihály Múzeum új őrzői

2021. október 19. 18:55 | behir

Nyugodtak lehetünk, 2021. október 6-tól ugyanis már nem csak muzeológusok és teremőrök vigyázzák a Munkácsy Mihály Múzeum páratlan gyűjteményét – Gyarmati Gabriella művészettörténésznek, a szoborbemutató koordinátorának írása.

A 3M ünnepe című rendezvényen ezen a napon mutatta be BMZ / Baji Miklós Zoltán intermediális művész három életnagyságú téglaszobrát, amelyek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósultak meg és gazdagítják a továbbiakban a békéscsabai múzeum műtárgyanyagát.

Mostantól egy szabadtéren rendezett időszaki kiállítás keretében, ahogyan a szobormunkákat bemutató Wehner Tibor művészettörténész fogalmazott: „három marcona festő, három marcona tégla-alak” látható – Ando György múzeumigazgató és Baji Miklós Zoltán ötlete nyomán – a múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan szárnyának tetőzetén. Hogy kik ők? Békéscsaba jelesei közül három nagyon különböző, de európai mércével mérve is jelentékeny életművet magáénak tudó festőművész: Munkácsy Mihály, Schéner Mihály és Gubis Mihály jelenik meg egészalakos portré formában.

Ha a városhoz kötődő három alkotót ábrázoló szobrok elkészítésére gondolunk, aligha választanánk elsődlegesen alapanyagként a blokktéglát, a megformálás eszközeként pedig a flexet. És ennek ellenére vagy talán éppen ezért tűnik meghökkentően érdekesnek az effajta portrészobrászat.

A szobrászi hagyomány territóriumát elhagyni nem kívánó, az emlékállítás feladatát a korábbi évszázadok bevált receptje szerint végző művészek szemében esetleg briganti megoldásnak tűnhetnek a téglaszobrok. A lényeg az emlékállításon van. Mert BMZ e meghökkentően karakteres megformálás esetében nem az emlékállítás feladatát és célját tűzte maga elé, hanem az érintett művészek személyének minél érzékletesebb megidézését. A megoldás garantáltan nélkülöz minden kenetteljességet, azonban ad egy abszolút biztos kapcsolódási pontot: a könnyű felismerhetőséget. Sokan vannak Békéscsabán, akik láttak már Munkácsy-önarcképeket és a festőgéniuszt ábrázoló portréfotókat, és olyanok is nagyon sokan vannak, akik a két XX. századi alkotót, a garabonciás Schéner Mihályt és a magánmitológiai világrendet építő Gubis Mihályt személyesen is ismerték. Jöjjenek el a Munkácsy Mihály Múzeumhoz, hogy lássák, mennyire igazmondóak és lényegretörőek Baji Miklós Zoltán legfrissebb alkotásai.

A szoborbemutatót a rendezvény házigazdája, dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató-helyettese a tragikus hirtelenséggel elhunyt Ando György múzeumigazgatóra való emlékezéssel nyitotta. A megjelenteket Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Az alkotásokat Wehner Tibor Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész, a BMZ-életmű kiváló ismerője méltatta a Munkácsy Mihály Múzeum előkertjében. A szobrokat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Varga Tamás alpolgármester és Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója leplezte le. A művek születését bemutató film megtekintése után az érdeklődők a Vatafaka Agro-Induszriális Sámán Szeánsszal találkozhattak a múzeumépület mögötti udvarrészen.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a szoborbemutató koordinátora

További programok »

FEL