BMZ: Decemberben már veszélyes a múzeum tetején építkezni

2021. szeptember 13. 10:48 | Such Tamás

Idén december 6-án lesz 60 esztendős – ennek apropóján arra gondolt, hogy a Munkácsy Mihály Múzeumnak ajándékoz három életnagyságú téglaszobrot, amelyet az intézmény lapos tetején állít ki. Baji Miklós Zoltán (BMZ) 3M Ünnepe című tér-tárlata szeptember 29-én, Szent Mihály napján nyílik meg.

A házuk udvarán, a téglaszobrok, azaz a „tótlegók” (by: Molnár Attila, BMZ egyik dekoratőr barátja) társaságában beszélgetünk. Bő három évtizede ismerjük egymást, így eléggé suta lett volna, ha magázódunk.

 

– Honnan jött az ötlet, hogy a múzeum lapos tetején állítod ki a téglaszobraidat?

– Elhatároztam, hogy elkészítem az általam tisztelt három Békéscsabához kötődő, Mihály keresztnevű képzőművész emlékőrző totemét, az átadáshoz kapcsolódó bemutatóként ezt a teret használom majd…

 

BMZ téglaszobra: Gubis Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Gubis M. – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Kik a Mihályok?

– Gubis, Munkácsy és Schéner… Nos, miután nincsenek még téglaszobraim a Munkácsy múzeum gyűjteményében, úgy gondoltam, a 60. szülinapomon megajándékozom a várost. Mindezt elmondtam Ando Györgynek, az intézmény igazgatójának és Lenkefi Zoltánnak, a Napsugár bábszínház igazgatójának. Mindketten jónak találták az ötletet és felajánlották a segítségüket.

(Azonfelül az EMMI és a Magyar Művészeti Akadémia anyagilag is támogatta az elképzelést.)

Noha csak decemberben leszek hatvan, de olyankor már veszélyes a tetőn építkezni, így kijelöltük a Szent Mihály napját. Akkor még úgy tudtuk, hogy azon a héten rendezik a Garabonciás Napokat, szándékunk szerint így a mi Vatafaka koncertünk is a Gara része lett volna. Vatafaka lesz, csak nem a Garán.

 

BMZ téglaszobra: Munkácsy Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Munkácsy M. – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– A 3M akár a Munkácsy Mihály Múzeum monogramja is lehetne…

(Közben elindulunk a kert végébe, ahol a 3M-en kívül velünk van még Brúnó és Nudli nevű kutya, nyolc birka, néhány cica és egy süni, aki ott sütkérezik a lábunk körül. Kevés ilyen sünkőt látni a Lencsésin.)

– Lehetne… Gubis volt a mesterem, Munkácsy az etalon, illetve Schéner is az, akivel szintén jóban voltam.

 

– Körülbelül mennyi időbe telik egy szobor elkészítése?

– Nem órabérben mérem, de amikor dolgozom, akkor brutálisan dolgozom: reggeltől estig.

 

BMZ téglaszobra: Schéner Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Schéner M. – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Az ott a műhely? (mutatok a tótlegókkal szembeni területre)

– Ott a faragóasztal, amely villanypásztorral el van zárva a nyolc birkától, mellette a szerszámos stb. Az asztal melletti területen számolom ki a téglákat. De ezek most nem egyszerű tótlegók, amelyeket simán szét lehet szedni, mert a szobrokat a testek belsejébe rejtett vas menetszárakkal húztam össze. Továbbá a felületüket foszforeszkáló, éjjel világító festékkel díszítettem, majd védőpatinaként kőbalzsammal fújtam le.

 

– Direkt ilyen erős testalkatúak?

– Nem kifejezetten a személyeket ábrázolják, hanem emlékőrző totemek. Leginkább a fejek, amelyek a karakterre emlékeztetnek. Érdekes, mindhárman szakállasok és bajszosok voltak. Gubis az élete utolsó szakaszában nagyon megnövesztette a leálló bajszát és amikor pörköltet evett, különösen jól nézett ki. Munkácsy bajusz- és szakállkötővel aludt és kettéfésülte a szakállát az állcsúcsnál. Schéner mindkét oldalt barkóra emlékeztető, hosszú, szakállban végződő pajeszt növesztett. Mindegyik szobortesten megjelenítettem a rá jellemző, hozzá kötődő vagy általa teremtett jelformákat.

 

BMZ tótlegói – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Az első tótlegók – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Milyen eszközzel dolgozol?

– Eredendően nem egyszerű formázni a B/30 blokktéglákat, mert könnyen szétrobbannak; flex-szel faragok és speciális fúrókat használok. Ez pedig egy faragó- és fúrógép (mutat egy másik szerszámra); bajonettzáras, mint egy fegyver.

 

– Mi még voltunk katonák.

– Én nem, de abban az időben nem volt egyszerű megúszni, volt is gond belőle, de aztán csak győztem.

 

– A végeredmény mindig az, hogy győzünk?

– Ha nem adod fel.

(A süni felébredt, a cicák közt mászkál; BMZ szerint Brúnó biztos elkapná a tüskéshátú barátunkat, de szerencséjére védi a villanypásztor.)

 

Galéria

 

– Azért jók az állatok a mesékben, mert egyenrangúak az emberrel.

– Az állatok jellemkarakterek. Ennél a munkánál a védőszemüveg elengedhetetlen. (felveszi) Nem párásodik!

 

– Mehetsz majd a negyedik hullámban bankot rabolni.

– Garantáltan covidmentes.

 

– Épp Schéner Mihály mondta egyszer: rombolni mindig könnyebb, mint építeni. Nyilván ez másképp van a tótlegóknál. Mikor szállítod el őket?

– A jövő héten bontom le; 20-án teherautóval elszállítjuk a helyszínre, ahol az átadó napjáig újra összerakom őket.

 

– Ide lehet, hogy kellene egy csattanó, hogy például csatt! vagy valami más.

– Csatt!

 

BMZ – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL