Ismét zseblámpás tárlat vezetést tartottak a Váci múmiák között

2023. július 12. 19:20 | Csiffáry Zsuzsanna

Május 8-án nyílt meg a Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban. A Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragir Ignác Múzeum leletanyagából álló vándorkiállítás ebben a formában Békéscsabán látható először.

Békéscsabára érkezett a Magyar Természettudományi Múzeum nagyszabású, Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítása. A tárlat – kiegészülve a váci Tragor Ignác Múzeum anyagával – a világviszonylatban is egyedülálló váci leletegyüttes feltárásának történetéről, a megtalált személyek életéről és a múmiák természettudományos módszerekkel való vizsgálatának eredményeiről mesél a látogatóközönségnek – számoltunk be korábban a kiállításról Behir.hu-n.

A tárlathoz kapcsolódóan zseblámpás kiállításvezetést is tartottak. A szerda délután megtartott közel egy órás tárlatvezetést Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa tartotta meg, aki nemcsak a Váci múmiákra, hanem azok történeti hátterére is rávilágított. 

– Az egész világon ritkaságszámba menő esemény volt, amikor a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása közben a munkások megtalálták a templomtorony alatt lévő kriptát, melyről az utókor megfeledkezett. A kripta a padlótól a mennyezetig zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal. Amikor felnyitották ezeket, meghökkenve látták, hogy a legtöbb koporsóban nem csontok, hanem természetes úton mumifikálódott holttestek voltak – részletezte.

 

– A Múzeumok éjszakáján óriási volt az érdeklődés a zseblámpás tárlatvezetés iránt, így a munkatársakkal úgy gondoltuk, meghirdetünk még egy ilyen rendezvényt, hiszen aki akkor nem tudott eljönni, annak lehetősége nyílt eljönni erre az eseményre – fogalmazott Váncsa Klára. 

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója korábban hangsúlyozta, hogy a kiállítás korhatáros, mivel ennek befogadása nem könnyű. 

A Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítás május 12-től október 29-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Zsilinszky Mihály és Kolozsváry-Tevan termében.

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
19:21
FEL