Zöld önkormányzat: Városszerte virágok ezrei színesítik Csaba közterületeit

2023. augusztus 10. 14:19 | behir.hu

Békéscsaba önkormányzata minden évben nagy figyelmet fordít arra, hogy a város virágos és szép legyen. Az utcákon járva szebbnél szebb ágyásokat, több színben pompázó virághengereket és virágládákat láthatunk. Hogy ezen a nyáron főként miket láthatunk, arról Balla Ferencet, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

–  Békéscsaba önkormányzata elkötelezett a város zöldfelületeinek gondozásában. Idén hova és milyen virágokat ültettek ki a szakemberek?

– Békéscsaba közigazgatási területén számos virágágyás található, amelyek összterülete több, mint ezerháromszáz négyzetméter. Ezekbe idén közel húszezer darab egynyári virágot ültettünk. Június elejére végeztünk a beültetéssel, majd utána kihelyeztük a virágládákat a kandeláberekre, hidak korlátjaira. Ezzel párhuzamosan elhelyeztük a virághengereket is, amelyeket a közterületeken láthatunk. Az ágyásokba olyan színpompás virágokat ültettünk, amelyek a jelenlegi klimatikus viszonyokat nagyon jól bírják, képesek alkalmazkodni az éghajlathoz. Ilyen például a mézvirág a büdöske a petúnia a napvirág vagy a kakastaréj.

 

 

–  Ezekben leginkább a belvárosban gyönyörködhetünk?

– A belvároson túl, a lakótelepeket (például a Lencsésit), nagyobb forgalmú területeket, a ligeteket, közlekedési csomópontokat is szépítik ezek a növények.

– A virágokat gondozni is kell. Kik és milyen gyakorisággal végzik a munkálatokat?

– Az ágyások fenntartása és a karbantartása a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. feladata, ezekben a munkákban a cég alvállalkozója is részt vesz. A locsolást napi szinten, a gyomirtást szükség szerint végzik a munkatársak. Könnyebbséget jelent, hogy például az Árpád fejedelem téren, Petőfi ligetben, Szent István téren vannak öntözőberendezések ahol az ágyások napi locsolása kézi erőt nem igényel, de mindenhol arra törekszünk, hogy a virágok szépek maradjanak.

 

Galéria

További programok »

FEL