A zöldfelületek öntözése kiemelt feladat a nyári időszakban Békéscsabán is

2022. június 30. 15:00 | Vincze Attila

A békéscsabai önkormányzat egész évben elkötelezett a város zöld felületeinek, fáinak gondozását illetően, azonban a nyári időszakban tapasztalható magas hőmérséklet miatt kialakuló szárazság nagy kihívás elé állítja a városi szakembereket is. Ezekben a hónapokban, különösen a harminc fok feletti hőmérséklettel járó napokban fontos, hogy a növényzet megfelelő vízellátást kapjon. Ezt leginkább szakszerű öntözéssel lehet megoldani.

A korábbi évekhez hasonlóan idén nyáron is a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. végzi a fák, a parkok, a virágágyások locsolását, azonban a tavalyi évtől kezdődően a locsolási kapacitást meg kellett növelniük. Emlékezetes, hogy 2021-ben nagyon sok idő telt el két esőzés között és eddig idén sem érkezett komolyabb, hosszan tartó csapadék, így a növények ezúttal is igénylik a fokozott öntözést. A városgazdálkodási cég szerencsére felkészült erre a nehéz feladatra, hiszen egy jól kidolgozott ütemterv szerint végzi a közterületi fák locsolását.

– Június eleje óta megnöveltük az öntözési kapacitásunkat, így jelenleg hat brigád locsol, minden reggel 6 órától nagyjából fél 10-ig. A város egyes területei fel vannak osztva a munkatársak között, külön dolgoznak a jaminai, a lencsési, a város keleti, nyugati, és déli részein – fogalmazott Balla Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az önkormányzati cég ilyenkor nem csak a belvárosi, idősebb fákat öntözi, hanem olyan területeken is, ahol az önkormányzat új facsemetéket ültetett el.  Nemrégiben az ifjúsági tábornál, illetve a Mazán László utcában egyaránt 1500 facsemete telepítése történt meg. A frissen ültetett fás szárú növények esetében fontos tudnivaló, hogy az öntözésükkel is vigyázni kell, mert nagy mennyiségű víz a növekedésük ezen szakaszában még nem feltétlenül indokolt, ezért ilyen esetekben a város kertész szakember bevonását kezdeményezte.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az elmúlt három évben elültetett fák nagy többsége megmaradt, ezért fontos, hogy a szakemberek az öntözéssel a növények további növekedését is biztosítani tudják a nyári időszakban. A városvezető hozzátette, hogy azon facsemeték cseréjéről, amelyek nem bírták ki a száraz időjárást, a megfelelő időben gondoskodni kell. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a civil szféra is egyre inkább szívügyének tekinti a városi fák sorsát.

– Örülök, hogy sokan elkötelezettek a tekintetben, hogy saját maguk, szabadidejükben fákat locsoljanak. Itt meg kell jegyezzem azonban, hogy lehetőleg esővízzel, vagy fúrt kút vízével öntözzük a fákat, mert abban nincs klór és ezért azokat jobban tudják a növények hasznosítani – fogalmazott.

A nagy összefüggő füves területeket illetően arra lehet számítani a nyáron, hogy valamennyire besárgulnak, de feltehetően az őszi időszakra újra kizöldülnek majd – tette hozzá Szarvas Péter.

 

Az automata öntözőrendszer először a Petőfi ligetben épült ki. Fotó: behir.hu

 

Még tavaly döntött a város közgyűlése arról, hogy első ütemben, a belvárosban, az összefüggő parkos felületek esetében automata öntözőrendszer épül ki annak érdekében, hogy a nyári kánikulában a fű zöld maradhasson, illetve a virágok ne hervadjanak el. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy tavasz végén elkezdődtek az öntözőrendszer kiépítésével kapcsolatos munkálatok.

– A kivitelező cég a Petőfi ligetben már végzett a munkálatokkal, ugyan még itt-ott látszanak a földmunkák nyomai, de gyakorlatilag kész van az új öntözőrendszer. A szakemberek a napokban az Árpád Fejedelem terére költöztek át, ahol a villamos rendszer kiépítése megtörtént, illetve a földmunkák is elkezdődtek, ezt követően pedig július első két hetében a Szent István téren zajlanak majd a munkálatok – részletezte.

A polgármester kiemelte, hogy az automata öntözőrendszer a megfelelő vezetékek és szórófejek telepítése, valamint a programozás elkészülte után a hajnali vagy az esti órákban működik majd. A fejlesztéssel az önkormányzat a belváros három, frekventált, sok látogatót vonzó terén oldja meg az öntözés problémáját. A tervek szerint a város más területeken is szeretné folytatni az automata öntözőrendszer kiépítését, erről az ősz vagy a tél folyamán lehet majd végleges döntés.

További programok »

FEL