Lezárult egy természetvédelmi projekt, amelynek a Levendulás kert köszönhető

2020. február 28. 17:40 | Gyemendi Réka

Lezárult egy határon átnyúló, természet- és környezetvédelmi célú projekt, amelynek részleteit pénteken mutatták be a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A Zöld 14 Egyesület, az aradi székelyű Excelsior Egyesülettel partnerségben egy komplex (infrastruktúra- és közösségfejlesztést is magában foglaló) természet- és környezetvédelmi célú projektet indított 2018. december 1-jén az INTERREG Románia-Magyarország Együttműködési Program keretében.

Duray Balázs, a Zöld 14 Egyesület elnöke elmondta: a projekt előzménye egy korábban lebonyolított, hasonló témájú projekt volt. Ennek keretében egy irodát alakítottak ki Békéscsaba belvárosában, ami az egyesület zöld pont környezetvédelmi tanácsadó irodája lett. A most lezárult projektben egy úgynevezett Levendulás kertet alakítottak ki, amely egy szabadidős, rekreációs és tudásközpont.

– A Levendulás kert egy olyan, zártkerti övezetben elévő szabad tér, ahol elsősorban a fiataloknak tudunk kikapcsolódási lehetőséget nyújtani. Ezek tipikusan iskolaidő utáni szabadidős tevékenységek, mint a napközi, vagy fél- egynapos osztálykirándulás, illetve nyári táboroztatás. Itt a gyerekek szakemberek felügyelete mellett tudnak játszani és egyéb, környezeti szemléletformáló tevékenységeket végezni – fogalmazott az elnök.

 

 

A rendezvényen jelen volt Opauszki Zoltán környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnok, aki köszöntőjében úgy fogalmazott: mindig fontos részét képezte életének a természet, a mai napig a legnagyobb kikapcsolódást a kertészkedés jelenti számára.

– Minden együttműködés nagyon fontos. Éppen a hét elején egyeztettünk a Bihar megyei TDM szervezet vezetőivel, akikkel keressük a lehetőségeket. A projektek akkor tudnak sikeresek lenni, ha megtalálják egymást azok a partnerek, akik szélesebb módon tudnak együtt dolgozni. Ez a siker záloga – tért ki jövőbeli terveire a tanácsnok.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is elismerően beszélt a kezdeményezésről.

– Módomban állt elmenni és megnézni a levendulás kertet. Egy olyan hely jött létre, amely hosszútávon, a projekt lezárása után is biztosít lehetőséget arra, hogy általános- és középiskolás diákok hasznosan töltsék el ott az időt. A határon túli szervezetekkel való együttműködés azért is jó, mert segíti ezeknek a határoknak az ellégiesedését. Emellett nagyon fontos természetvédelmi, zöld szempontból is – mondta el az országgyűlési képviselő. 

A rendezvényre meghívták a projektben együttműködő oktatási, nevelési intézmények – az Andrássy Gyula Gimnázium, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, a Kölcsey Utcai Óvoda – vezetőit, illetve az érintett települések környezeti nevelési és turisztika ágazatainak döntéshozóit.

A vendégeknek levendulás kézműves termékekkel is készültek a szervezők.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL