Zárt ajtók mögött is zajlik az élet a Körösvölgyi Állatparkban

2020. január 18. 08:34 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Novemberben bezárta kapuit az érdeklődők előtt a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkja. A zárt ajtók mögött azonban nem állt meg az élet, hiszen az állatokat etetni és gondozni kell ebben az időszakban is. Emellett a szakemberek ilyenkor végzik a fejlesztéseket és építkezéseket is, hogy az intézmény a megújult arcát mutassa a vendégeknek a március 15-i nyitásra.

A vadkacsák az egyetlen látogatói télen a szarvasi állatparknak. A környékbeli tőkésrécék kihasználják a gondos ellátást és a védelmet nyújtó kifutót, így gyakran megfordulnak a park területén, a Kárpát-medence őshonos állatvilágát bemutató központ állandó lakói pedig élvezik a téli csendet.

A fiatal őzek néhány hónapja ismerkednek új otthonukkal, eközben a gímszarvas bika, Bátor féltve óvja háremét mindenkitől. A gím- és dámszarvasoknál heteken belül véget ér a nászidőszak, és elhullajtják agancsaikat. A borzoknak éppen téli álmot kellene aludnia, de az eddigi enyhe tél miatt inkább a gondozókat figyelik. Január végén, februárban – ahogy a legtöbb ragadozónál – a borzoknál is elkezdődik a nászidőszak.

– Kell egy nyugalmi időszak az állatoknak, amikor pihenhetnek. Vannak olyan állataink, amelyek téliálmot alszanak, azoknak nagyon fontos a zavartalanság ilyenkor. A zárva tartás alatt tudjuk kivitelezni a terveinket, ilyenkor készülnek el azok az épületek is, amelyek majd a következő évi szenzációt fogják bemutatni a látogatóinknak – mondta el az állatpark szakmai vezetője, Czifrák Gábor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője.

A gondozók télen is ellátják a parkban élő állatokat a megfelelő táplálékkal ahhoz, hogy egészségesen átvészeljék a zord időjárást. Eközben fejlesztések is zajlanak az Anna-ligetben, ahol a téli zárva tartás ad arra lehetőséget, hogy az építkezések zaja ne zavarja a látogatókat.

– A nemzeti parkok bemutató helyeire elsősorban az iskolás és óvodás csoportok érkeznek, és persze a családok. A most zajló fejlesztés már időszerű volt, hiszen a 2003-ban épült Körösvölgyi Látogatóközpont már kicsi volt a megnövekedett látogatói létszám a fogadására. Így ezeket a csoportokat a jelenleg épülő közösségi terekben is tudjuk fogadni – mondta el Lestyan-Goda Judit, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője.

A nyári, főszezonra elkészül két új épület, amelyek közösségi térként működnek majd, illetve egy nagyobb parkolót is kiépítenek. Emellett a látogatóközpont állandó kiállítása is teljesen megújul.

Galéria

 

 

FEL