Még több tér a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban

2020. február 5. 07:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark megnyitása óta eltelt több mint 15 évben, jelentősen megnövekedett a látogatók száma, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több projekt forrásából is fejlesztik az infrastruktúrát.

Az idei beruházások részeként új közösségi tereket, kifutókat és egy 1100 négyzetméteres parkolót is kialakítanak. Sőt, megújul a látogatóközpont állandókiállítása is. Zajlanak a fejlesztések az Anna-ligetben, ahol a téli zárva tartás lehetőséget arra, hogy az építkezések zaja ne zavarja a látogatókat.

– A GINOP programunkból kettő épületet építünk. Lesz egy gyíkkifutónk, ahol a térségre jellemző gyíkfajokat fogjuk bemutatni. illetve lesz egy állatsimogatónk, ahol szelíd vadállatokat simogathatnak gyerekek. Emellett készülünk egy meglepetésfajjal is, de annak a képviselői nyitásra még nem érkeznek meg – tájékoztatott Czifrák Gábor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője.

A nyári, főszezonra elkészül két új épület, amelyek közösségi térként működnek majd. A román-magyar, határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően környezeti nevelési infrastruktúrát fejlesztettek ki. Az épület szolgáltatásai a jövőben megkönnyítik az óvodai és iskolai csoportok egésznapos fogadását. Egy másik projektből többek között egy foglalkoztató épületet alakítanak ki, amely elsősorban a családok elvárásainak felel meg.

– Azt látjuk, hogy a látogatóink körülbelül a 10 százaléka 3 éven aluli kisgyermek. Az ideérkező családoknak is olyan vendégfogadási feltételeket kell kialakítanunk, hogy minden igényüket ki tudjuk elégíteni. Ezért az új foglalkoztató épület kimondottan a családoknak jön létre, és ott fognak megjelenni a különböző gyerekbarát és családbarát elemek – emelet ki Lestyan-Goda Judit, a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetője.

A Körösvölgyi Látogatóközpont 2003-as megnyitása után jelentősen megnövekedett a vendégek száma. Jelenleg évente mintegy 45 ezer látogató érkezik a nemzeti park szarvasi intézményébe, amely eddig 12 parkolóhellyel rendelkezett. Idén azonban elkészül a 40 autó és 2 busz befogadására alkalmas fásított, úgynevezett zöld parkoló, amelyben egy elektromosautó-töltőállomást is kialakítanak.

 

További programok »

FEL