XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

2019. július 8. - 2019. július 14.
Helyszín: Várkert Gyula

Magyar, orosz, iráni, grúz és olasz színházak vidám Shakespeare előadásaival július 8. és 14. között rendezik meg a XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált a Gyulai Várszínházban. A fesztivál egy hete alatt naponta két-három programra is sor kerül az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi, táncszínházi előadásokon, filmvetítéseken át a nagyszínpadi produkciókig.

Július 9-én lesz a bemutatója a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös produkciójának Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A komédiát Vecsei H. Miklós a Sztalker Csoport másik oszlopos tagja fordította újra. Az alkotók vallják, Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan amire a színház vágyik.

A fesztivál minden napján két-három produkcióra is sor kerül az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállításmegnyitón át a nagyszínpadi produkciókig. Magyar társulatok mellett francia, orosz, iráni, grúz és olasz színházak előadását tekinthetik meg a nézők. Az iráni Szentivánéji álom a Mostaghel Theatre produkciója. Az élénk, dinamikus előadás cirkuszi hagyományokon alapul, tele van teátrális varázslattal, meglepő színpadi megoldásokkal. A színészek akrobatikus játéka, különösen a Pucké szembeszáll a gravitáció törvényeivel, minden jelenet ámulatba fogja ejteni a közönséget.

A fesztivál záróelőadása a Várszínház és a tavaly látványvilágával nagy sikert aratott olasz Teatro Potlach Társulat közös produkciója lesz a Várszínházban Vidám Shakespeare címmel. Az előadás Gyulán készül, olasz, indiai, magyar színészek előadásában kifejezetten a Shakespeare Fesztiválra, a gyulai vár belső tereinek felhasználásával és átalakításával, életre keltve nemcsak a shakespeare-i vígjátékok hőseit, helyzeteit, hanem a híres történelmi várat is. Eredeti, egyszeri, megismételhetetlen élmény lesz!

Idén is lesz szakmai konferencia Pikni Natáliával, Almási Zsolttal, Nagy Andrással, Fazekas Sándorral és Nádasdy Ádámmal, irodalmi beszélgetés, amelyben napjaink egyik legnépszerűbb költőjével, a shakespeare-i szonettek fordítójával, Szabó T. Annával, a költőtárs Farkas Wellmann Éva beszélget, délutáni filmvetítések, valamint workshop középiskolásoknak, sőt, idén újdonságként még tánc-workshop is. A világhírű étteremkalauz, a Gault & Millau által is jegyzett Patrióta Étteremben Shakespeare korabeli ételeket kóstolhatunk.

 

Részletes program

További programok »

FEL