Weisz Mór leszármazottai találkoztak a gyulai Weisz-villában

2019. július 15. 07:57 | behir

Weisz Mór leszármazottjainak családi találkozóját tartották meg az egykori Weisz-villában, a gyulai Béke sugárúton, júliust 14-én. A néhai gyulai kereskedő borméréssel kezdte, majd az első gyulai konyakgyár és pálinkafőzde is az ő nevéhez kötődik.

 Később több gyulai kereskedőcsaláddal a helyi harisnyagyárat is megalapította, ahol 550 embernek adtak munkát. Rá emlékeztek családtagjai - számolt be a Gyulai Hírlap. 

Az esemény egyik szervezője, Ted Popper elmondta, hogy az ő nagyapja Weisz Mór egyik fia volt. Ám az ünnepségre legtöbben egy másik gyermekének, egészen pontosan lányának a leszármazottai jöttek el. 

 – Nagyon sok helyről érkeztek a mai eseményre: én Ausztráliából jöttem, a többiek Uruguay-ból, Japánból, Mexikóból, Angliából és a világ rengeteg pontjáról. Tették ezt azért, hogy megnézzék,  hogyan festett annak idején a családi villa, illetve találkozzanak a rokonokkal – mesélte az esemény egyik szervezője, aki hozzátette hogy 58 leszármazott érkezett a nem mindennapi eseményre, aminek apropója Weisz Mór halálának 100 éves évfordulója. 

Az eseményen Ted Popper köszöntötte a megjelenteket, aki meghatónak nevezte a gyulai fogadtatást, és azt az igyekezetet, amivel az őseik emlékét életben tartják a helyiek. 

A folytatásban Alt Norbert alpolgármester üdvözölte a család tagjait. A városvezető kiemelte, hogy mindig örömmel látják őket Gyulán. Az alpolgármester méltatta Weisz Mór munkásságát. A kereskedő és gyártulajdonos sikeres vállalkozóként sok adót fizetett a város számára, mellette rengeteg helyi lakosnak adott munkát. Alt Norbert Gyula városát is bemutatta, hangsúlyozta, hogy a látogatókat, családtagokat a jövőben is mindig örömmel fogadja a város. 

Harmadikként az évekkel korábban indult Weisz-villa napok szervezője, Soós Imre kért szót. Többek között Weisz Mór életét és munkásságát ismertette.

A jelenlévők egy közös csoportképpel és ebéddel koronázták meg a találkozót.

Forrás: Gyulai Hírlap

 

További programok »

Gyula

Különleges ijászverseny a Gyulai Várnál

"Ki lesz a Gyulai Vár bajnoka? " címmel egyedülálló íjászversenyt szervez a Kerecsényi László Íjász Egyesület július 11-én. A csapatversenyben a gyulai vár fokáról kell célba találniuk az íjászoknak
2020. július 8. 00:00
FEL