Vízilabda: sokat fejlődtek az ifjúsági és serdülő játékosok az idei szezonban

2021. június 22. 16:38 | behir

A Ccabai Csirkefogók ifjúsági, serdülő és gyermek korosztályú csapatai az országos utánpótlás-bajnokság A2-es csoportjában szerepeltek a 2020/2021-es idényben. Az ifik és a serdülők teljesítményét értékelte Ajtai Miklós, a felnőtt együttes játékosedzője, aki a két együttes felkészítéséért volt felelős.

– Az eredmény mindenképpen elfogadható annak tudatában, hogy tavaly nyáron alaposan meggyengültünk, miután négy meghatározó játékosunk Egerbe, illetve Pécsre igazolt. Velük akár a top háromban is végezhettünk volna, de igyekeztünk tavaly gyorsan lezárni a veszteség okozta sokkot. Új terveket fogalmaztunk meg és új célokat tűztünk ki az elnökséggel karöltve – mondta Ajtai Miklós

A felkészülés ideje alatt nem csak az eligazoló játékosok elvesztése okozott nehézséget. A szakember szerint minden sportágra jellemző, hogy akkor veszti el alanyai jelentős részét, amikor azok a serdülő korba lépnek, illetve a tanulmányaikra (vagy másra) fordítanak egyre több időt. Igaz volt ez a csabai fiatalokra is, egyeseknél igencsak megritkult az edzéslátogatottság.

– Az év folyamán ez hatvan-hetven százalékosra tehető, különösen az idősebbeknél, de a mag azért ennél sűrűbben látogatta az edzéseket. Ebből az állapotból igyekeztem kihozni a maximumot, ami több, kevesebb sikerrel párosult. Ennél jobb eredményhez egy komplettebb csapat és nagyobb edzéslátogatottság kellett volna, de nem lehetünk így sem elégedetlenek – fogalmazott a tréner.

A pandémia olykor megtörte a lendületet, de a fejlődés tapasztalható volt a két korosztályban. Erősödött az úszástudás, hatékonyabb volt a taposás, a vízből való kiemelkedés magassága, de amire Ajtai Miklós büszkébb: erősebbek és pontosabbak lettek a lövések.

– Nagy hangsúlyt fektettem az év folyamán a kapura lövések hatékonyságára, de taktikai téren is sokat fejlődött a két csapat, ami több mérkőzésünkön meg is látszott. Persze, nem lehetek maradéktalanul elégedett, maradt hiányérzetem a két korosztály esetén. A védekezésünk olykor halványabbnak bizonyult, és a már említett edzéslátogatottsággal sem vagyok igazán elégedett. A koronavírus-járvány is hagyott némi nyomot csapatainkon, de ez utóbbi igazán nem lehet mentség, hiszen más klubokat is hasonlóképpen érintett, mint minket – részletezte.

A tréner a jövőt illetően azt mondta, hogy a következő szezonban többet vár a két alakulattól, amelynek oka, hogy népesebb lesz az ifjúsági és serdülő csapat is.

– Mindössze három ifjúsági korú játékosunk, Demeter Nándor, Paksi Benedek és Schindler Imre öregedett ki, akikkel esetleg a felnőtt csapatban számolhatunk a jövőben. Persze nagy kérdés: tovább tanulnak-e, illetve, ha igen, vissza tudnak-e játszani? A serdülőkből ennél nagyobb létszámban kerülnek fel fiatalok az ifibe és ugyanez érvényes a jövő serdülő gárdánál is, hiszen sok gyermek korcsoportos lép eggyel magasabb osztályba. Mindkét szinten nagyjából húsz-húsz vízilabdázóra számíthatok. Úgy gondolom, ekkora létszám mellett a korábbi két-három taktikai megoldáson túl további két-három új dolgot megtaníthatok a srácoknak. A mottónk talán az lehet: új szezon, év, csapat és lehetőségek. Tudásban és eredményességben végképp pótolhatjuk 2021/2022-ben a tavaly nyáron távozókat, így odaérhetünk a legjobb három közé az idei 7., illetve 8. hellyel szemben – zárta gondolatait Ajtai Miklós.

Forrás: csabapolo.hu

További programok »

FEL