Vívás: Keszthelyi Zsombor az elődöntőig menetelt Budapesten

2018. november 13. 16:27 | behir

Keszthelyi Zsombor, az Alföld Vívó Akadémia versenyzője óriásmezőnyben, 224 induló közül állhatott dobogóra az európai kadétkörverseny budapesti állomásán. A békéscsabai párbajtőröző egészen az elődöntőig menetelt, ahol az olasz Dario Remondini győzte le.

Amióta az Európai Vívó Szövetség, a junior világkupák mintájára létrehozta az Európai Kadet Körverseny sorozatot, igazi sikertörténet vette kezdetét. Tíz helyszínen rendeznek versenyt, s a világranglistába az Európa–bajnokság eredménye is beleszámít. A fiú párbajtőrözők egyik állomása a budapesti verseny, hagyományosan az egyik legnépesebb, legerősebb mezőnyt vonultatja fel.

Ebben az évben sem volt ez másként, 224 fiatal pengeforgató népesítette be a hétszeres olimpiai bajnok, Gerevich Aladárról elnevezett sportcsarnok pástjait - írja a csabai klub beszámolója. A viharsarki egylet két versenyzője is ott volt a mezőnyben. Keszthelyi Zsombor hibátlan mérleggel, Szabó Bence ötven százalékosan (3 győzelem/3 vereség) zárta a körmérkőzéses szakaszt. Bencének vívnia kellett a 256-os táblán, s a papírformának megfelelően hozta is az asszót. A 128 között aztán nehezebbnek tűnő feladatot kellett megoldania, a Balaton Vívóklub versenyzője, Raffai Kristóf a hazai élmezőny tagja volt az ellenfele. Bence nem ijedt meg a feladattól, 15-11-re nyert. Keszthelyi a japán Kiuchi-t múlta felül ugyanilyen arányban. A 64 között Szabó Bence nem bírt az észt Priimagi-val, s a 61. helyen végzett. 

Keszthelyinek olasz ellenfél jutott, akik mindig nagyon jók, de Santoro legyőzése nem okozott gondot (15-7). Magyar ellenfél következett, hiszen az AVA tehetsége jó barátja, a BVSC-s Osman Maruan állt vele szemben. Mindig kiélezett csatát vívnak, s nem volt ez másként most sem. Hét-hét után a hosszabbításban Zsombor egy gyönyörű csuklószúrással tett pontot az asszó végére. Újabb magyar, újabb válogatott társ, az MTK-s Bartkó Levente következett, ebben az asszóban végig a csabai fiú vezetett, mégis 13-13-as állásnál kezdődött a végjáték. Zsombor egy okos támadással és egy gyors védés, visszaszúrással megnyerte a csörtét, s egyedüli magyarként jutott be a nyolcas döntőbe. Az orosz Rozhkov aztán végig vezetett, volt, hogy négy találattal is. Keszthelyi egyetlen egyszer volt előnyben, a legjobbkor, 15-14-nél. Az újabb olasz, Remondini ellen 7-3-ig jól működött a taktika, de a korábbi, kiélezett asszók sokat kivettek a csabai vívóból, elfáradt, s az itáliai felülkerekedett (12-15).

Keszthelyi Zsombor pályafutása legjobb nemzetközi eredményét érte el ezzel a bronzéremmel, s a világranglista nyolcadik helyére ugrott.

Kadetf férfi párbajtőr európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 224 induló.

A legjobb 32 közé jutásért: Kó-Caudo (olasz) 15:11, Kovács-Sehics (szerb) 15:12, Keszthelyi-Santoro (olasz) 15:7, Osman-Touson-Kozlov (ukrán) 15:9, Bartkó-Severini (olasz) 15:10, Hamilton-Meike-Gurov (orosz) 15:13, Nagy-Salm (észt) 15:14, Tusjak-Horváth 15:14, Fekete-Fast (német) 12:15, Szabó-Priimagi (észt) 10:15, Hardi-Risztics (szerb) 13:15, Kulcsár-Szarkiszjan (orosz) 9:15, Kauker-Bonaga (olasz) 11:15, Halmi-Armaleo (olasz) 5:15, Csabai-Szobaleu (fehérorosz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Bartkó-Szobaleu (fehérorosz) 15:9, Hamilton-Meike-Fast (német) 15:4, Kovács-Kó 15:10, Keszthelyi-Osman-Touson 8:7, Tusjak-Oya (japán) 12:15, Nagy-Di Veroli (olasz) 8:15.

Nyolcaddöntő: Keszthelyi-Bartkó 15:13, Kovács-Remondini (olasz) 12:15, Hamilton-Meike-Rozkov (orosz) 11:15.

Negyeddöntő: Keszthelyi-Rozkov (orosz) 15:14.

Elődöntő: Keszthelyi-Remondini (olasz) 12:15.

Végeredmény: 1. Di Veroli (olasz), 2. Remondini (olasz), 3. Keszthelyi Zsombor (edző: Galli Zsolt, válogatott edző: Andrásfi Tibor) és Mihajlo Kublickij (ukrán), …11. Bartkó Levente, … 15. Hamilton-Meike Jonatán, 16. Kovács Gergely, …21. Kó Benedek, …24. Nagy Balázs, 25. Tusjak Adrián, …27. Osman-Touson Maruán, …36. Fekete Ádám, …41. Kulcsár Viktor, …43. Horváth Zsombor, …45. Kauker Dominik, …52. Halmi Csongor, …57. Hardi Ádám, …59. Csabai Máté, …61. Szabó Bence.

 

Tallini tapasztalatok

 

Az akadémia két hölgyversenyzője Tallinban, felnőtt világkupa versenyen vett részt. Szabó Rékának nem ment a vívás, hamar búcsúzni kényszerült. Dékány Kingának élete első felnőtt világkupáján a tapasztalatszerzés volt a cél. Három győzelem mellett háromszor szenvedett vereséget, majd a táblán szoros asszóban kikapott az orosz válogatott Komarovától (12-15). Szabó Réka a csapatversenyben sem tudott vigasztalódni. A pihenőjét töltő Szász Emese nélkül felálló válogatott az első mérkőzésen legyőzte a svédeket, majd a bravúrhoz közel állva hosszabbításra késztette a francia válogatottat, a befejezés azonban nem sikerült. Ezt követően jött egy vereség a román csapattól, egy győzelem a spanyolok ellen, majd újabb vereség a németektől, ez végül a 14. helyet jelentette. 

 

További programok »

FEL