Vívás: Dékány ezüstöt, Keszthelyi bronzot nyert a fővárosban

2021. január 25. 11:47 | Kovács Dávid

Két csabai érem született a hétvégi, Gerevich Aladár Sportcsarnokban rendezett Magyar Kupa-fordulón. Dékány Kinga a döntőig menetelt, ahol a tatai Kun Annától szenvedett vereséget. A férfiaknál Keszthelyi Zsombor az elődöntőben kapott ki a finn Niko Vuorinentől és bronzérmet szerzett.

A fegyvernem hű maradt önmagához: férfi párbajtőrben számos meglepetés tarkította a szombati Magyar Kupa-fordulót – írja a szövetség beszámolója. Az egyiket éppen az Alföld Vívó Akadémia 18 éves versenyzője okozta: a legjobb 16 között az egyéni világbajnok Siklósi Gergelyt győzte le 15-14-re. Keszthelyi Zsombor ezt követően Koch Mátét (Vasas) is búcsúztatta, majd az elődöntőben csak a finn Niko Vuorinen állította meg. A győzelmet egy magyar válogatott versenyző szerezte meg, Andrásfi Tibor a döntőben 15:14-re győzte le a finn versenyzőt. A csabaiak közül Lenkefi Soma a 128 között, Kolczonay Balázs pedig a 16 között esett ki.

A nőknél is akadtak meglepetések és ebben az Alföld Vívó Akadémia versenyzői szintén szerepet vállaltak! A 15 éves Oláh Lili magabiztosan jutott a nyolcaddöntőbe, ahol az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét búcsúztató Borsody Emmát is legyőzte, majd az elődöntőbe jutásért végül Tóth Jázmintól 15-6-ra kikapott, de így is a bravúros, 8. helyet szerezte meg. Gachályi Gréta a szintén csabai Bencsik Annát búcsúztató Wimmer Dorinát győzte le a 32 között, majd a következő fordulóban a végül bronzérmes Kolczonay Júliától kapott ki egyetlen tussal, 15-14-re.

Dékány Kinga viszonylag könnyedén jutott a legjobb nyolc közé, ahol Muhari Eszter volt a rivális. A Honvéd ötszörös utánpótlás Európa-bajnok párbajtőrvívója sem jelentett akadályt, a csabai vívó döntő tussal, 15-14-re nyert. Az elődöntőben a BVSC-s Tóth Jázmin ellen szintén Dékány bírta jobban az idegek harcát, újabb 15-14-es sikerrel. A fináléban a tatai Kun Anna magabiztosan, 15-10-re győzött, így Dékány Kinga ezüstéremmel zárt.

A vasárnapi csapatversenyben a fiúk szerepeltek jobban, miután a nőknél az AVA fiatal együttese az első körben kikapott a Honvédtól, végül a szolnokiakat legyőzve a 9. helyen végzett. Keszthelyi Zsomborék a tapolcaiak búcsúztatása után a negyeddöntőben 45-29-re kikaptak a későbbi győztes Vasastól. Ezt követően a helyosztókon egy győzelem és egy vereség volt a mérleg: az Alba Volán elleni sikert követően az MTK volt a jobb, így a csabaiak a 6. helyen zártak.

 

Eredmények:

Férfi párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 147 induló. Végeredmény: 1. Andrásfi Tibor (BVSC, edző: id. Andrásfi Tibor), 2. Niko Vuorinen (finn), 3. Josef Mahringer (osztrák) és Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba), 5. Koch Máté (Vasas), 6. Szényi Péter (MTK), 7. Bányai Zsombor (Vasas), 8. Katona Bence (Alba Regia). A döntőben: Andrásfi-Vuorinen 15:14.

Női párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 105 induló. Végeredmény: 1. Kun Anna (OMS-Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), 3. Kolczonay Júlia (Fless) és Tóth Jázmin (BVSC), 5. Muhari Eszter (Honvéd), 6. Fekete Bosziljka (Vasas), 7. Andrásfi Júlia (BVSC), 8. Oláh Lili (AVA Békéscsaba). A döntőben: Kun-Dékány 15:10.

További programok »

FEL