Vívás: Három napig versengtek az ifjú párbajtőrözők

Országos utánpótlás párbajtőr versenynek adott otthont Békéscsaba a múlt hétvégén. Az Olimpici Grand Prix elnevezésű versenysorozat soros állomásán, a Csaba Kupán négy korosztályban több mint 600 fiatal vívó csapott össze egymással. A hazai csabai egyesület huszonnégy versenyzője közül ketten jutottak a nyolcas döntőig. Keszthelyi Zsombor győzött, Oláh Lili pedig ötödik lett.

Békéscsaba városa és az Alföld Vívó Akadémia az küzdelemsorozat kezdete óta rendező már 11 éve. A megmérettetésre a korábbi esztendőkhöz hasonlóan ezúttal is a hazai mezőny legjobbjai mellett ukrán, szlovák, román és bolgár fiatalok is érkeztek. Összesen több mint hatszázan küzdöttek meg Békéscsabán.

– A három napos versenyen hat ország párbajtőrözői képviseltették magukat, amely kiemelkedő jelentőségű a város életében – fogalmazott Kiss Tibor, Békéscsaba sportért és kultúráért felelős alpolgármestere.

Szülői minőségben érkezett a viadalra Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki azt mondta: egy sportág akkor fejlődhet, ha az utánpótlás, a háttér is erős. Hozzátette: több gyerek, több edző és megfelelő infrastruktúra kell ahhoz, hogy minden megyében legyen vívás.

A sportág kiemelkedő alakjai érkeztek Békéscsabára, többek között Csongrádi László olimpiai bajnok, aki a három fegyvernem utánpótlás korosztályának felügyelője, Nébald György olimpiai bajnok és Imre Géza kétszeres olimpiai ezüstérmes is megtisztelte a viadalt.

 

Két csabai versenyző a nyolcas döntőben

 

Az Alföld Vívó Akadémia versenyzői közül – a várakozásnak megfelelően – Keszthelyi Zsombor szerepelt a legjobban, imponáló magabiztossággal nyerte meg a serdülő férfi párbajtőrözők versenyszámát. A békéscsabai fiatalember kicsit álmosan kezdett, így egy vereség is becsúszott a csoportkörben, de az egyenes kieséses szakaszban már a tőle elvárható szinten vívott. Már a 32-es táblán összekerült Szabó Bencével, aki szintén jó formában vívott. A balatoni Raffai, a kondorosi Tusjak és az MTK-s Bartkó sem tudott komoly ellenállást tanúsítani a bombaformába lendült Keszthelyivel szemben. A döntőben a román Statie volt az ellenfél. Ez az asszó valamivel szorosabban alakult, de végig a hazai versenyző kezében volt a kezdeményezés, még egy kis könnyelműség is belefért, nem forgott veszélyben a győzelme. Keszthelyi Zsombor ezzel zsinórban a harmadik győzelmét aratta, így fölényesen vezeti a serdülő ranglistát.

A másik döntős a gyerek korosztályú Oláh Lili volt, aki veretlenül vívta végig a két csoportkört, majd legyőzte a kondorosi Hritz Lillát, majd klubtársát, Bencsik Annát. Ezzel újra bejutott az egy évvel idősebbek között a döntőbe. A Törekvés SE tehetsége, Demeter egyelőre jobbnak bizonyult a csabai lánynál, de ötödik helyezése dicséretes teljesítmény.

 

Eredmények:

Gyerek lány párbajtőr (99 vívó):

  1. Oláh Lili, 12. Bencsik Anna, 19. Nagy Anna, 49. Harangozó Liza, 82. Gráczik Rita

Gyerek fiú párbajtőr (103 vívó):

  1. Apáti Bálint, 59. Paronai Márk, 65. Krnács Tamás, 85. Pavló Ádám, 91. Zlovszki Bence, 93. Técsy Gyula, 102. Castillo-Weigert Javier

Újonc lány párbajtőr (73 vívó):

  1. Bencsik Anna, 27. Oláh Lili, 39. Nagy Anna

Újonc fiú párbajtőr (96 vívó):

  1. Baracsi László, 85. Krnács Tamás, 96. Szabó Ádám

Serdülő lány párbajtőr (70 vívó):

  1. Krnács Anna, 57. Nagy Éva

Serdülő fiú párbajtőr (93 vívó):

  1. Keszthelyi Zsombor, 19. Szabó Bence, 32. Baracsi László, 76. Andrási Norbert

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,