Vívás: Három napig Békéscsabán párbajtőrözik az utánpótlás

2021. május 15. 14:58 | Papp Ádám Sándor

Idén 15. alkalommal hívták életre a nemzetközi Olimpici Grand Prix versenysorozatot, amelynek 5. fordulóját Békéscsabán rendezik meg péntektől vasárnapig.

Az Olimpici Grand Prix 16 évvel ezelőtt jött létre. A sorozatot 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg, így idén 15. alkalommal bonyolítják le – tájékoztatott a békéscsabai verseny rendezője. Galli Zsolt elmondta, hogy általában mintegy 800 versenyző indul a megmérettetésen, külföldről is szép számmal érkeznek a párbajtőrözők. Idén a járványhelyzet miatt a mezőny 300 vívót vonultat fel. 

– Egy igazi sikertörténetnek mondható, hiszen rengeteg válogatott vívónk került ki ebből a sorozatból. A lebonyolításról azt érdemes tudni, hogy öt forduló van és az országos bajnokság. Ez tulajdonképpen az utánpótlás korosztály legfontosabb versenye. Az U13, U14, U15-ös korosztályok vívnak itt és a jelenlegi járványhelyzet miatt jelentősen csökkent az induló létszám, a verseny mintegy 800 főt szokott megmozgatni évről évre, külföldiek is érkeznek rá. Már világ- és Európa-bajnokságon is találkozunk olyan versenyzőkkel, akik egykor az Olimpici Grand Prix sorozatban indultak – fogalmazott az Alföld Vívó Akadémia vezetőedzője. 

Hozzátette: sérülések és betegségek miatt mindössze tizenöt békéscsabai vívó indult el a megmérettetésen. Pénteken a gyermek korosztály versenyzői csaptak össze, szombaton az újonc korosztály képviselői ragadtak párbajtőrt a városi sportcsarnokban. A békéscsabai program vasárnap a serdülők versenyszámával zárul. 

További programok »

FEL