Vívás: felemás évet zártak a csabai párbajtőrözők

2020. december 31. 13:16 | Papp Ádám Sándor

Nehézségekkel teli, de sikeres évet zártak az Alföld Vívó Akadémia versenyzői. A koronavírus-járvány miatt tavasszal elmaradtak a megmérettetések, ősszel azonban új lendülettel folytatták a szereplést a kadet és junior párbajtőrözők.

Keszthelyi Zsombor tagja volt a férfi párbajtőrcsapatnak, amely az Európa-bajnokságon negyedik helyen zárt és mindössze egy találaton múlt számukra a bronzérem. A 18 éves párbajtőröző a Junior világbajnokságra készült, amely a koronavírus-járvány miatt azonban elmaradt.

– Egyéniben jobban teljesíthettem volna 2020-ban, de csapat szinten úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot. Sikerült egy világkupát nyernünk és egy ezüstöt is bezsebeltünk. Az Európa-bajnokságon negyedikek lettünk, egy tussal lemaradva a bronzéremről. Összességében, a csapat szempontjából sikeres volt ez az év – árulta el a behir.hu kérdésére Keszthelyi Zsombor.

Dékány Kinga felemás érzésekkel gondol vissza a 2020-as évre. Úgy fogalmazott, hogy az elvárásaihoz képest kevésbé vívott jól, ráadásul egy hónapja már sérülés is hátráltatja.

– A tavalyi szezonban is, mint mindig, az volt a célom, hogy a korosztályos Európa- és világbajnokságra kijussak. Ez sajnos nem sikerült. Januárban lezárult a válogatás, amit egy jó világkupával zártam, a nyolcban voltam, de ez sajnos nem volt elég arra, hogy bekerüljek a válogatottba. Utána jött a vírushelyzet, mindent lezártak, nem is voltak versenyeink – fogalmazott a párbajtőröző.

A tavaszi leállást követően a hazai szövetség igyekezett pótolni az elmaradt versenyeket.

– A Magyar Vívószövetség, amennyire tudott igyekezett alkalmazkodni a járványhelyzethez. A júniusban elmaradt, legfiatalabbaknak rendezett Olimpici Országos Bajnokságot például szeptemberben pótoltuk, ahol nagyon szép eredmények születtek. A serdülő női párbajtőrcsapatunk aranyérmes lett, Gachályi Gréta kétszer is döntőbe került, saját korosztályában ezüstérmes lett – ezt már Galli Zsolt vezetőedző mondta.

A vezetőedző a jövő évvel kapcsolatban elmondta, bízik abban, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi az Európa- és világbajnokság megrendezését, ahol két, de jobb esetben három csabai párbajtőröző is jelen lehet majd. Hozzátette: minden évben egy háziversennyel zárják az akadémia növendékei az esztendőt. Idén a járványhelyzet miatt elmaradt a Karácsony Kupa, amelyet a tervek szerint farsangkor pótolnak majd. 

További programok »

FEL