Vívás: Gachályi magabiztos aranya és kiküzdött ezüstje az előválogatón

2022. június 7. 13:47 | Kovács Dávid

Még véget sem ért a vívóidény, máris elkezdődött a pontvadászat a jövő évi ranglistákra. A vívók úgynevezett előválogató versenyekkel kezdték meg a 2022-23-as vívószezont. A kadet és junior korú versenyzők már a jövő évi világ- és Európa-bajnokságra válogatóztak. A helyszín a kosárlabda fellegvár, a pécsi Lauber Dezső sportcsarnok volt.

A szombati versenynap a kadeteké volt: a nők 75 főt számláló mezőnyében Gachályi Gréta képviselte az Alföld Vívó Akadémiát - írja a csabai klub beszámolója. A csoportfordulót egyetlen vereséggel abszolválta. A direkt kieséses táblán aztán nem sok esélyt hagyott ellenfeleinek. Három magabiztos győzelemmel jutott be a döntőbe, ahol a Honvéd vívója, Almási ellen vívta legszorosabb asszóját (15-10). A hazaiak versenyzője, Jakobi következett, aki a korosztály közvetlen élvonalához tartozik. A csabai versenyző a csörte elején 5-0-ra elhúzott és végül 15-9-re nyert. A nagydöntőben meglepetésre Szilárd Anna (Honvéd) várt rá. A fiatal tehetség nem tudott komoly ellenállást kifejteni, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ki a jobb vívó: az AVA párbajtőrözője 15-4-re nyert és esélyeshez méltó magabiztossággal nyerte a versenyt.

A nagyon fiatal tehetség, Petrovszki Áron is bemutatkozott a versenyen, két győzelemmel jutott tovább a csoportjából. A szolnoki Nagy azonban még nagy falatnak bizonyult, így sok tapasztalat mellett az 58. hellyel gazdagodott.

Vasárnap szép számú (108 női, 131 férfi versenyző) junior lépett pástra. Az urak kezdtek, a papírformának megfelelően mind Lenkefi Soma, mind Tóth Marcell továbbjutott csoportjából, ezt követően viszont egyiküknek sem sikerült legyőznie hátrébb sorolt ellenfelét. A női mezőnyben ugyanígy járt Kovács Emese: remek csoportkör, majd vereség egy gyengébb képességű ellenféltől.

Egyedül Gachályi Gréta maradt versenyben. A csoportból most is öt győzelemmel és egy vereséggel jutott tovább, a táblán két könnyebb asszó után a sűrűjében találta magát. Először a mindig kellemetlen Kálmán Zillét (Honvéd) győzte le, majd Európa-bajnok társával, a székesfehérvári Salamon Rékával vívott öldöklő csatát a dobogóért (15-13). A következő ellenfél az egy hete az U23-as Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett Vasas-versenyző, Gálfalvy Réka volt. Gachályi Grétát ekkor már nagyon fáradt volt, csak a szíve vitte előre. A kiélezett küzdelemben 14-14 után ő adta a győztes találatot. A döntőben válogatott társa, Wimmer Dorina (MTK) várt rá. A két lány régóta ismeri, tiszteli egymást, így nagy taktikai csata folyt a páston. Az utolsó néhány másodpercig a csabai tehetség vezetett, de ellenfele kiegyenlített, majd a hosszabbításban ő adta a győztes találatot.

 

További programok »

Sport

FEL