Vívás: Gachályi Gréta ezüstös nyitánya a Magyar Kupában

2021. szeptember 28. 12:22 | Kovács Dávid

Gachályi Gréta, az Alföld Vívó Akadémia versenyzője ezüstéremmel kezdte a 2021-22-es vívóidényt a kadetek számára rendezett első Magyar Kupa-fordulóban. Az utánpótlás korosztályban szereplők abban reménykednek, hogy a világjárvány nem töri ketté ezt az évet is és megrendezik a világ- és Európa bajnokságot is.

Gachályi Gréta már az előző szezonban is bizonyította tehetségét, hiszen serdülőként biztosította helyét a kadet válogatottban. A nemzetközi megméretés azonban elmaradt, mivel törölték az Európa-bajnokságot, célja tehát a válogatottság kivívása. Ennek megfelelően remekül kezdett a 95 fős mezőnyben - írja a csabai klub beszámolója. Egyetlen vereséggel jutott tovább a csoportkörből. Ezt követően, bár nagyon izgult, de egyértelmű győzelmekkel jutott be a legjobb nyolc közé. A pécsi Jakobival már a dobogóért küzdött. Végig vezetve, fegyelmezetten hozta ezt a csörtét is (10-7). A korosztály legjobbja, az MTK versenyzője, Wimmer Dorina következett. Az első harmad rosszul alakult, a fővárosi versenyző 5-1-re vezetett. Gachályi Gréta ekkor taktikát váltott és kiegyenlített. Letelt a vívóidő, egyetlen találat döntött. A végsőkig kiélezett helyzetet a csabai versenyző bírta jobban (10-9), így készülhetett a döntőre.

A fináléban a balatoni Pátri Maja volt az ellenfél. Ez az asszó is rendkívül izgalmasan alakult, felváltva vezettek a küzdő felek. Az utolsó harmadot 14-14-es állásról kezdték meg. Pátri támadása bizonyult eredményesnek, így Gachályi ezüstérmes lett. Dékány Viktória is jól vívott, őt Nébald Franciska (MTK) búcsúztatta, 28. lett. Kovács Emesének ez a nap nem sikerült, ő a 39. helyet szerezte meg.

A fiúk kadet versenyében (105 versenyző) Tóth Marcell 28., Apáti Bálint 30. lett.

Vasárnap a juniorok népesítették be a Gerevich Aladár Sportcsarnok pástjait. Ez a nap is Gachályi Grétának sikerült a legjobban. Veretlenül zárta a csoportkört. Osztrák, majd BVSC-s versenyzőt legyőzve jutott a legjobb 16 közé. Itt újra Wimmer került az útjába. Az AVA párbajtőrözője az előző napi mérkőzés tapasztalatait remekül felhasználva, meggyőző vívással ezúttal magabiztosan győzött (15-9). A nyolcas döntőben újabb visszavágó következett, Pátri állt a pást másik végén. Az előző napival megegyező izgalmakat hozott ez a csörte is. A vívóidő lejártáig nem született döntés, ekkor 13-13-as állást mutatott a találatjelző. A hosszabbítás egy percében újra a balatoniak klasszisa ért el találatot és jutott tovább. Gachályi 6. lett a négy évvel idősebbek közt, amire méltán lehet büszke.

Kovács Emesének ezúttal jobban ment. Egy győzelem után a válogatott FTC-s Szarvas Rita ellen csak kiélezett, kemény csatában maradt alul (14-15), 31. lett. Bencsik Anna pedig a 48. helyet szerezte meg a 113 versenyzős mezőnyben.

A fiúk mezőnyében (128 vívó) Tóth Marcell 51., Lenkefi Soma 55. lett.

 

További programok »

Sport

FEL