Vívás: Gachályi Gréta a junior ranglista harmadik helyén

2021. november 8. 17:53 | Kovács Dávid

Új helyszín, a Hungexpo egyik csarnoka adott otthont a felnőtt vívók második Magyar Kupa versenyének. Svéd, szerb, német, kínai, finn, argentin, bolgár, szlovák, szlovén vívók emelték a verseny rangját.

Szombaton a férfiak 153 fős mezőnyében Lenkefi Soma és Tóth Marcell képviselte a csabai színeket. Mindketten jól vívtak a csoportkörben, előbbi ötször, utóbbi négyszer hagyta el győztesen a pástot, így mindketten továbbjutottak. Tóth első ellenfele a bolgár válogatott egyik tagja volt, aki láthatóan jóval rutinosabb a még kadet korú tehetségnél. Ezt érvényesítve ejtette ki a csabai fiút. Lenkefi nehezen talált rá első ellenfele ritmusára, de a végén felülkerekedett és továbbjutott. A bolgár Stoychev kisebb akadályt jelentett, majd jöhetett a Vasas junior világbajnoka, a verseny későbbi ezüstérmese, Bányai Zsombor. Érvényesült a nagyobb rutin, a nagyobb tudás, így Lenkefi végül a 25. helyen végzett ebben a rendkívül erős mezőnyben.

Eredmények. Férfi párbajtőr Magyar Kupa, Hungexpo, 153 induló.

Végeredmény: 1. Andrásfi Tibor (BVSC, edző: id. Andrásfi Tibor), 2. Bányai Zsombor (Vasas), 3. Siklósi Gergely (Honvéd) és Osman-Touson Maruán (BVSC), 5. Nagy Dávid (Vasas), 6. Niko Vuorinen (finn), 7. Horváth Ádám (FTC), 8. Liptai Ádám (Honvéd). A döntőben: Andrásfi-Bányai 15:7.

Vasárnap a hölgyek következtek. Dékány Kinga, Gachályi Gréta és Kovács Emese kezdte meg a küzdelmet a 93 fős mezőnyben. Dékány és Kovács öt, Gachályi négy győzelemmel jutott tovább csoportjából. A következő fordulót mindhárman könnyedén hozták, ezt követően azonban Dékány Kinga a jelenlegi legjobb párbajtőrözővel, a tatai Kun Annával került szembe. Rendkívül izgalmasan alakult az asszó, fej-fej mellett haladtak, egyenlő állásnál telt le a vívóidő. Következett a hosszabbítás, ahol egyetlen találat döntött. Több együttes után a későbbi ezüstérmes tatai hölgy adta a győztes találatot, így a csabai versenyző búcsúzni kényszerült, végül a 19. lett. Az Alföld Vívó Akadémia két ifjú, még kadet korosztályú tehetsége azonban ezt az akadályt is sikerrel vette, mindketten Honvéd versenyzőt legyőzve jutottak be a legjobb tizenhat közé. Ezt követően azonban már vereség következett: Kovács a Gyulán nevelkedett, jelenleg a Vasasban sportoló Kardos Edinától, szoros asszóban kapott ki, Gachályit a diósgyőri, kadet világbajnoki ezüstérmes Nagy Kinga győzte le kiélezett csörtében, a hosszabbításban adott találattal.
A fiatalok kiemelkedően szerepeltek, Kovács Emese 10., Gachályi Gréta 14. lett. Utóbbi ezzel az eredménnyel meglepetésre feljött a junior (!) ranglista harmadik helyére, csak két hazai klasszis, Muhari Eszter és Büki Lili előzi meg.

Eredmények. Női párbajtőr Magyar Kupa, Hungexpo, 93 induló.

Végeredmény: 1. Büki Lili (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Kun Anna (Tata), 3. Emma Fransson (svéd) és Borsody Emma (BVSC), 5. Muhari Eszter (Honvéd), 6. Kardos Edina (Vasas), 7. Nagy Kinga (Diósgyőr), 8. Ludman-Mihály Kata (Békessy Debrecen). A döntőben: Büki-Kun 15:9.

 

További programok »

FEL