Vívás: Dékány Kinga bronzérmet nyert a felnőtt Magyar Kupán

2021. október 20. 11:32 | Kovács Dávid

Az olimpia után a hazai felnőtt vívó mezőny újra pástra lépett. Az első Magyar Kupa versenyt a tatai edzőtáborban tartották. Két nagy név hiányzott az induló listáról: Szász Kovács Emese és Siklósi Gergely hagyta ki ezt a versenyt.

Az Alföld Vívó Akadémia versenyzői a hölgyek 105 fős mezőnyét erősítették. A vártnak megfelelően mindannyian sikerrel vették a csoportkört. A tábla első mérkőzése viszont nem sikerült mindenkinek, Dékány Viktóriát pécsi, Bencsik Annát szolnoki vívó, Kovács Emesét pedig klubtársa, Dékány Kinga búcsúztatta. Utóbbi ezután az öttusázó Simon Saroltát, majd az FTC vívóját, Szarvast legyőzve jutott be a nyolcas döntőbe. A csabai klub ifjú tehetsége, Gachályi Gréta debreceni és MTK-s vívó testén keresztül jutott a nyolcas döntő küszöbére. Itt a szolnokiak, Bencsiket búcsúztató kiválósága, a kadet Európa-bajnoki ezüstérmes, Ladányi került az útjába. Sokáig úgy nézett ki, hogy a rutin győzedelmeskedik mérkőzésükön, hiszen 5-1-es előnyre tett szert Ladányi. Gachályi lassan alkalmazkodott ellenfele kellemetlen stílusához és 7-7-re kiegyenlített. Ekkor letelt a vívóidő, jöhetett az egy találatra menő, egy perces hosszabbítás. Az AVA versenyzője ismét bizonyította, hogy acélból vannak az idegei, egy gyönyörű csuklószúrással megnyerte a csörtét.

A legjobb nyolc között aztán egymással nézett farkasszemet a két csabai lány. Dékány rutinját és nagyobb tudását érvényesítve magabiztosan nyerte az asszót. Az elődöntőben örök vetélytársa, Muhari Eszter (BHSE) volt az ellenfél. A csabai párbajtőröző régen győzte le utoljára fővárosi riválisát és ez most sem sikerült. Dékány Kinga így végül bronzérmet nyert és Gachályi Gréta pedig hatodik helyen zárt.

Női párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Tata, 105 induló. Végeredmény: 1. Kun Anna (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Muhari Eszter (Honvéd), 3. Dékány Kinga (AVA) és Borsody Emma (BVSC), 5. Nagy Blanka (Debrecen), 6. Gachályi Gréta (AVA), 7. Leonore Praxhamer (osztrák), 8. Nagy Kinga (Diósgyőr). A döntőben: Kun-Muhari 15:12.

 

További programok »

Sport

FEL