Vívás: Bronzérem és értékes helyezések a junior OB-n

2019. január 29. 12:26 | behir

Nincs megállás vívásban, ezúttal hazánk legjobb juniorok versenyzői mérték össze tudásukat, akik a sportág patinás otthonában, Gerevich Aladár Sportcsarnokban, küzdöttek egymással. A szervezők a párbajtőr versenyszámait, a nagy létszám miatt három nap alatt bonyolították le. Az első napon a fiúknál 132, a lányoknál 85 versenyző küzdött a 32-es táblára kerülésért, másnap innen folytatták a versenyt, a harmadik napon pedig a csapatmérkőzéseket rendezték meg.

A Dékány Kinga, Petri Renáta, Kazár Dóra hármas könnyedén jutott a legjobb 32 közé, Rácz Odett és Krnács Anna viszont búcsúzott a további küzdelmektől. A fiúk százszázalékosan teljesítették ezt a napot, Keszthelyi Zsombor, Mecskó Máté, Szabó Bence és Kolczonay Balázs is készülhetett a folytatásra – írja a csabai klub beszámolója.

A szombati versenynapon a hölgyeknél a három csabai versenyző egy ágra került, Kazár és Dékány ráadásul rögtön az első mérkőzésen. Nagy küzdelemben Kazár Dóra kerekedett felül (15-14). Következő ellenfele a tavalyi junior világbajnokság bronzérmese, a BVSC-s Borsody Emma volt. Egy darabig felváltva estek a találatok, majd a fővárosi versenyző fokozatosan elhúzott, s győzött. Eközben Petri Renáta először a Fless kadet válogatott vívóját, Szarvast, majd régi ellenfelét, a diósgyőri Egerszegit legyőzve bejutott a nyolcas döntőbe. Rá is Borsody várt. Nagy küzdelem alakult ki, 14-14-nél egyetlen találatért ment a harc, amit a fővárosi ért el. Petri végül az ötödik helyen végzett.

Mecskó Máté ugyan vereséget szenvedett a Vasas junior világbajnokától, Koch Mátétól, de a többiek megnyerték az első asszóikat. Nem is akármilyen körülmények között. Szabó Bence az elsőként kiemelt Bányai Botondot (Vasas) győzte le bravúrosan egy tussal, Kolczonay Balázs a BVSC válogatott aspiránsát, Bálint Bencét magabiztosan, Keszthelyi Zsombor pedig a kadet ranglista első helyezettjét, az ugyancsak BVSC-s Kó Benedeket, fordulatos csatában, egyetlen találattal. A döntőbejutás csak Keszthelyinek sikerült. Szabó a junior ranglistát utcahosszal vezető Nagy Dávidtól (Vasas) kapott ki, Kolczonayt pedig az MTK-s Bartkó Levente múlta felül. Sokáig úgy nézett ki, hogy Keszthelyi is elvérzik ebben a fordulóban, a tapolcai Cséri végig két-három találattal vezetett ellene, de jó hajrával aztán mégis egyetlen találatos csabai siker született. A nyolcas döntőben aztán már nem volt esély a BVSC világbajnoka, Andrásfi Tibor ellen. Keszthelyi Zsombor hetedik helyével egy éven belül a kadet, a junior és a felnőtt bajnokságon is döntőbe jutott!

A vasárnapi csapatversenyek sorát a fiúk nyitották. A tizenkilenc csapatos mezőnyben az Alföld Vívó Akadémia – Keszthelyi Zsombor, Szabó Bence, Kolczonay Balázs és Mecskó Máté összeállításban - a Honvéd csapatát felülmúlva jutott a nyolc közé. A BVSC túl nagy falatnak számított, így Keszthelyiék az alsó ágon folytathatták. A BVSC második csapatát 45-42-re, a Balaton Vívóklub csapatát 45-38-ra legyőzve az ötödik hely jutott a fiatal csapatnak, amely ezzel a legjobb vidéki csapat lett.

A Dékány Kinga, Kazár Dóra, Petri Renáta, Rácz Odett kvartettől érmet várt a klubvezetés, és a lányok most sem okoztak csalódást. A debreceni (45-18) és a pécsi (45-29) csapat legyőzése egyaránt könnyedén sikerült. A döntőbe jutásért a BVSC következett. A zuglói gárda Borsody vezetésével ezúttal jobbnak bizonyult a viharsarki együttesnél. A bronzmérkőzésen a felnőtt bajnok Muhari vezette Honvéd következett. A csabai lányok a harmadik párban átvették a vezetést, és fokozatosan növelve előnyüket magabiztos győzelmet arattak (45-37). Ezzel folytatták kiváló sorozatukat: hetedik éve mindig érmet szereznek a csapatbajnokságon!

 

További programok »

FEL