Vívás: A csabaiak remekeltek Pozsonyban

Az Alföld Vívó Akadémia versenyzőinek kiválóan sikerült az Európai Kadet Körverseny pozsonyi állomása. Egyéniben Keszthelyi Zsombor 5. lett, amivel világbajnoki részvételt érő helyre lépett a hazai ranglistán, csapatban pedig a bravúros negyedik helyen zárt a magyar együttessel. Dékány Kinga az egyéni viadalon 26. helyen zárt, majd csapatban tagja volt az aranyérmes együttesnek – derült ki a csabai klub hivatalos beszámolójából.

A csabaiaknak szép emlékei kötődnek a pozsonyi Európai Kadet Körversenyhez, hiszen tavaly az Alföld Vívó Akadémia csapata képviselte a válogatottat, s kiváló teljesítményt nyújtva megnyerte a versenyt.

Idén, minden eddiginél nagyobb mezőny gyűlt össze a versenyre. Dékány Kingának a világranglista pontok gyűjtése, a tapasztalatszerzés volt a cél, hiszen már matematikai esélye sem volt senkinek, hogy a hazai ranglistán utolérje a válogatottságért folyó harcban. Négy győzelem mellett egy vereséget szenvedve jutott tovább a csoportkörből, majd két könnyed győzelemmel a 32-es táblára. Itt az oroszok egyik legjobbja került az útjába. Jól kezdett Bavuge ellen, az első harmad után vezetett egy találattal. A második harmad orosz találattal kezdődött, Kinga váltott, megpróbált támadásokkal előnyhöz jutni, de hibázott, így ellenfele átvette a vezetést, s nyert, majd meg sem állt az ezüstéremig. A 241 fős mezőnyben 26. helyezése közepes teljesítmény.

Keszthelyi Zsombornak sokkal nagyobb volt a tét, a még éppen EB-részvételt jelentő negyedik helyen állt, de hárman is szorosan követték, az előtte álló Bartkó pedig elérhető távolságban volt, s mivel az EB nemzetenkénti négy vívójával szemben a VB-n csak három indulhat, meg kellett próbálni előre lépni. A tét nagyságának megfelelően feszülten kezdett Zsombor. Ha nehezen is, de hozta asszóit, egyedül az utolsóban botlott. A hatalmas létszám miatt (288) már a 256-os táblán vívnia kellett. Nyögvenyelős mérkőzésen aztán túllépett finn ellenfelén. Régi ismerős, a BVSC-s Bálind Bence következett. Rosszul indult a csörte, a fővárosi fiú 3-0-ra elhúzott. Zsombor nem esett kétségbe, s az első szünetben már két tussal nála volt az előny, amit aztán tovább növelve magabiztosan nyert (15-9). A német Murru sem tudott ellenállni a már felszabadultan vívó Zsombornak (15-12), ahogy a francia Mangin sem (15-7), s a svájci Wicht ellen már a döntőbe jutás volt a cél. Remek vívással ezt a mérkőzést is hozta az Alföld Vívó Akadémia versenyzője, s életében először jutott be ilyen nagy nemzetközi verseny döntőjébe. A dobogós helyezésért vívott csata is jól indult, 9-6-ig a mi fiúnknál volt az előny az orosz Tolasov ellen, de úgy látszik ezen a versenyen nem volt szerencsénk az oroszokkal, Kingához hasonlóan Zsombor ellen is fordítani tudott, az aranyat is besöprő orosz. Zsombor 5. helye így is rendkívül értékes, egyrészt mert egy évvel idősebbek között érte el, másrészt ezzel az eredménnyel a ranglista harmadik, VB-részvételt érő helyére lépett előre.

A csapatversenyen ezúttal az aktuális válogatottunk indult, Dékány Kingával a soraiban. Ez volt a harmadik körverseny, amin részt vettek, s az előző kettőt fölényes magabiztossággal nyerték a lányok. A 39 csapatot számláló mezőnyből egyedül az olaszok hiányoztak. Az ausztrál, az ukrán kettes, majd az ukrán csapat nagyarányú legyőzése után, az előző évhez hasonlóan, meglepetésre az izraeli válogatottal mérkőztünk az aranyéremért. Az első asszótól kezdve vezettünk, s végül tizenegy találattal győzve harmadik alkalommal is aranyérmet akasztottak a Büki Lili (Tata), Dékány Kinga (AVA), Kolczonay Borbála (FLESS), Muhari Eszter (Honvéd) összeállítású csapatunk nyakába.

Fiú csapatunk egészen más előzménnyel vágott neki a csapatversenynek. Az előző két alkalommal nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülniük. A 43 csapatos mezőnyben először a 32-es táblán léptek pástra mieink, s az oroszok 5-ös számú csapatának legyőzése nem okozott gondot (45-29). A magyar kettes számú gárda sem tanúsított nagyobb ellenállást (45-30). A világranglista harmadik helyén álló románok keményebb ellenfélnek ígérkeztek, de Zsombor vezérletével, végig vezetve, nagy különbséggel ezt a mérkőzést is hozták a fiúk. A világranglista második svájciakkal vívott csata már a nagydöntőért folyt. Nagy taktikai csata alakult ki, három asszó is passzív volt, s bár Zsombor egy tusos előnyt szerzett, az utolsó csörtében, Nagy Marci ellen kiegyenlítettek a helvétek, s a hirtelen halálban nekik kedvezett a szerencse (20-19). A bronzmérkőzésen gyorsan elhúztak az esélyesebb franciák, s végig vezetve győztek (30-45). A csapat nagyot lépett előre a korábbi versenyekhez képest, bízhatunk a jó folytatásban, már az EB-n.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,