Vívás: A csabai lányok a 64 között ragadtak a junior Eb-n

Két csabai vívóért lehetett szorítani a szocsi junior Európa-bajnokság első napján. A csoportkört követően a legjobb 64 között Dékány Kingát lengyel párbajtőröző, míg Petri Renátát honfitársa, Borsdy Emma búcsúztatta. A legjobban Nagy Kinga szerepelt, aki ötödik lett – közölte beszámolójában a Magyar Vívó Szövetség hivatalos oldala.

Hatodik napja zajlanak a versenyek a szocsi Iceberg jégpalotában, a négy évvel ezelőtti téli olimpia egyik látványos helyszínén, mégis újabb nyitónaphoz érkeztünk. A kadet Európa-bajnokság ugyanis kedden lezárult, és az eggyel magasabb korosztály kezdte meg versenyeit szerdán. Mi sem jellemzőbb az itteni “totális kavarodásra”, hogy miközben Muhari Esztiéket már javában otthon ünneplik, addig a junior férfi tőrözők és női kardozók csak szerda este érkeznek Szocsiba…

A program is hasonló volt, elvégre a “második nyitónap” a húsz éven aluli női párbajtőrözőké és a férfi kardozóké volt. Csak a rend kedvéért: a 17 esztendősek egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel vettek villámrajtot ebben a két fegyvernemben. Ám, hogy mennyit változhatnak az esélyesek egy-egy korosztálynyi különbséggel, azt jól példázza: juniorban korántsem mi számítottunk favoritnak e két szakágban.

A csoportkörből valamennyi magyar továbbjutott, ám a folytatásban Borsody Emma azonnal összekerült Petri Renátával. Az Alföld Vívó Akadémia versenyzője 15:12-es vereséget szenvedett, így búcsúznia kellett. A másik csabai versenyző, a kadetek között két érmet szerző Dékány Kinga harmadik versenynapját vívta, ám egyáltalán nem rossz csoportköre ellenére a tavalyi Európa-bajnok lengyel Brychet kapta, aki 15:10-re legyőzte. 

A legjobb teljesítményt Nagy Kinga nyújtotta a magyarok közül, aki remek teljesítménnyel jutott a negyeddöntőig. Az éremért a svéd Martensson volt a következő rivális – papíron ez tűnt a legkönnyebb meccsnek, tán ezért tartottunk tőle leginkább. Mint kiderült, okkal. Kinga nem találta meg az ellenszerét a skandinávnak, aki szinte valamennyi akciót “kihozta” együttesre, és néha egylámpást is adott – 10:15 lett a vége. Nagy Kinga ezzel az ötödik helyen végzett.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi.
Junior női párbajtőr egyéni, 89 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Kinga 5 győzelem/1 vereség, Borsody Emma 5/1, Dékány Kinga 4/2, Petri Renáta 2/3 (továbbjutottak).
A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Mayr (német) 15:8, Dékány-Brych (lengyel) 10:15, Borsody-Petri 15:12.
A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Treudt-Gösser (német) 15:13, Borsody-Szoldatova (orosz) 10:15.
Nyolcaddöntő: Nagy-Bozza (olasz) 13:12.
Negyeddöntő: Nagy-Martensson (svéd) 10:15.
Végeredmény: 1. Isola (olasz), 2. Candescu (román), 3. Martensson (svéd) és Bayram (francia), 5. Nagy Kinga (edző: Andrásfi Tibor, válogatott edző: Plásztán Attila), …20. Borsody Emma, …43. Dékány Kinga, …56. Petri Renáta.

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,