Vívás: Újabb sikerekre törnek a csabai párbajtőrözők

2018. február 12. 15:26 | Kovács Dávid

Az Alföld Vívó Akadémia versenyzői remek esztendőt produkáltak 2017-ben, a hazai és a nemzetközi porondon is szállították az érmeket. A csabai párbajtőrözők 2018-ban is újabb sikerekre törnek. Erre először a márciusi kadet és junior Európa-bajnokság ad lehetőséget, majd áprilisban a veronai világbajnokságon bizonyíthatnak.

Az Alföld Vívó Akadémia Gyulai úti csarnokában reggeltől estig zajlik a munka. Délelőtt a sportiskolások népesítik be a pástokat, délután pedig már a klub igazolt versenyzői készülnek. A tőrözők is bontogatják szárnyaikat a hazai viadalokon, de a csabaiak elsősorban a párbajtőrben jeleskednek.

- Szabó Réka harmadik a felnőtt magyar ranglistán, és nagyon bízom benne, hogy az idei Európa- és világbajnokságon a felnőtt magyar csapatot erősíti majd. A négyfős kadet női párbajtőr csapatban két békéscsabai, Petri Renáta és Kazár Dóra Európa-bajnoki címet szerzett, először a magyar kadet női párbajtőr történetében. A világbajnokságon Petri Renáta ismét kiválóan szerepelt, hiszen előző évi bronzérmét sikerült megismételnie – sorolta a jobbnál jobb eredményeket Galli Zsolt.

Az egyesület egyik legnagyobb ígérete, Petri Renáta egy szerencsétlen sérülés után kötött ki a vívóteremben.

- Először még tornász voltam, én is sportiskolába jártam. Egy évvel később elkezdődött a vívás is. Sajnos a tornán megsérültem, és nagyon lemaradtam a többiektől, és emiatt abba kellett hagynom. Édesanyám viszont nagyon szerette volna, hogy maradjak abban az osztályban, így elkezdtem vívni. Az elején nem annyira akartam, nem tetszett ez a sport, de pár hónap alatt nagyon megszerettem, és már nem akartam elmenni – idézte fel a kezdeteket az ifjú tehetség.

A 17 esztendős párbajtőröző általában már egy órával az edzés előtt megérkezik a csarnokba. Fejleszti a lábmunkáját, vagy éppen edzőjével iskolázik. Elárulta, Galli Zsoltnál ismerkedett meg a sportággal kilenc évesen, és azóta is együtt dolgoznak.

- Olyan mintha a második apukám lenne, mindent elmondok neki. Szerintem emiatt is olyan jó a kapcsolatunk – tette hozzá a párbajtőröző.

 

A titok: jó időzítés, szorgalom és elhivatottság

 

A vezetőedző szerint a sikereik titka az, hogy a tehetségek szinte egyszerre érkeztek a klubhoz, így a versenyzők egymást is egyre jobb teljesítményre sarkallják. Eközben a mentális felkészítésre is kiemelt hangsúlyt fordítanak, amiben dr. Harsányi Gergő sportpszichológus segít a versenyzőknek.

- Rendkívül szorgalmasak és elhivatottak, nagyon jó velük dolgozni. Úgy gondolom, néha egy kicsit inkább nekik nehéz velem dolgozni, hiszen időnként túl szigorú vagyok velük. Vagy talán nem is ritkán - mondta mosolyogva a csabaiak mestere. - Sokat követelek, mind az edzéseken, mind pedig a versenyeken. De úgy gondolom, hogy jól dolgozunk együtt, és talán el tudják viselni a rigolyáimat. Nagyon szeretek velük dolgozni, mert tényleg szívüket-lelküket kiteszik a pástra az edzéseken és a versenyeken is. Úgy gondolom, hogy ennek a nagyon komoly, áldozatos munkának meg is van az eredménye – hangsúlyozta Galli Zsolt.

Dékány Kinga tavaly első éves kadetként a világkupákon és a nemzetközi viadalokon is jól szerepelt, de egy hajszállal lemaradt a világversenyekről. Ezt követően azért dolgozott, hogy ebben az esztendőben ez ne fordulhasson elő, éppen ezért időnként nem árt az edzői szigor.

- Néha persze ránk fér, mert mindenkinek van olyan periódusa, amikor nincs kedve edzeni, de amikor fontos verseny közeledik, akkor nem árt nekünk egy kis szigorúság. Szerencsére ez inkább magunktól jön, tudjuk, hogy csinálnunk kell a dolgunkat, és készülni kell – emelte ki Dékány Kinga.

A munkának pedig meglett az eredménye: 16 évesen minden idők legfiatalabb versenyzőjeként felnőtt magyar bajnoki címet szerzett. A rekordot eddig a tőrvívó Lantos Gabriella tartotta, aki 17 esztendősen lett felnőtt bajnok.

- Nagyon örültem neki, habár két hónapja volt, még csak most kezdem felfogni, milyen nagy eredmény is ez. Nagyon sokat segített, hiszen ott megalapoztam azt, hogy biztosan kadet válogatott leszek. Most szeretném, hogy az Európa-bajnokság és a világbajnokság is jól sikerüljön – fogalmazott Dékány Kinga.

Petri Renátának a korosztályváltás miatt nem lesz könnyű dolga az idei világversenyeken, de egy csillogó érem nem számítana meglepetésnek, egyéniben és csapatban is a legjobb négy közé jutást tűzte ki célként.

A csabai lányok a Világkupában és hazai edzőtáborokban élesíthetik a formájukat. Márciusban pedig jön a kontinensbajnokság az oroszországi Szocsiban, egy hónappal később pedig a veronai világbajnokság következik.

 

További programok »

Sport

Röplabda: újra pályán a csabai utánpótlás

A Magyar Röplabda Szövetség Elnökségének döntése értelmében január 16-ától újra indítják a pandémia miatt szüneteltetett utánpótlás-bajnokságokat. Múlt hétvégén még csak három mérkőzést játszottak le, most pedig két nap alatt 140 találkozót rendeznek meg különböző korosztályokban.
2021. január 22. 18:51
FEL