Visszatért Dévaványára a kalandozó, jeladós túzoktojó

2020. április 11. 07:14 | behir

Kéthavi kalandozás után „hazatért” a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére az a jeladós túzoktojó, amely a tél egy részét a Hortobágyon töltötte – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, januárban a szokásosnál jóval messzebbre, csaknem 40 kilométerre repült el egy túzoktojó, amelyet a nemzeti park munkatársai 2018-ban láttak el GPS-jeladóval. A madár Túrkeve, Karcag és Kunhegyes érintésével egészen a Hortobágy szívébe, a Kunmadarasi-pusztára vándorolt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai később a tél folyamán többször látták Mihályhalma, Szelencés-puszta térségében, ahol állandósult a jelenléte. Innen elkalandozott Sáp, Zsáka, Bihardancsháza és Nagyrábé környékére is, a szakemberek pedig a számítógép képernyőjén követték az útját. Mindig csapatban, vad társaival együtt mozgott.
 
Március közepe táján már várták a tojó visszaérkezését, mivel a korai tavasznak köszönhetően hamarabb elkezdődött a túzokok násztevékenysége. A tényleges hazajövetel azonban csak március 30-án következett be. Hajnali 4 órakor még Sáp külterületéről, 6 órakor azonban már a dévaványai határból érkeztek a jelek.
 
Néhány óra múlva a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa előbb öreg kakasok, majd 59 tojó társaságában látta a jelölt madarat. Minden bizonnyal idén is költeni fog a tájegység valamelyik területrészén, a szakemberek reményei szerint nagyobb sikerrel, mint tavaly, amikor is több eredménytelen fészkelési kísérlete volt. 
 
Ahhoz, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a madár életútjának ezt a szakaszát pontosan követhessék, nélkülözhetetlen volt a műholdas jeladó használata. Az eszközt „A túzok határon átnyúló védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE+ projekt keretében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve helyezték fel két évvel ezelőtt. Ezen a tojón kívül még két jeladós túzok kakas él a dévaványai határban.
 
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 
 
FEL