Visszatekintő - Ilyen volt a Körösvölgyi Állatpark 2022-es esztendeje

2023. január 1. 07:20 | behir.hu

Az új esztendő első napján közös visszatekintésre invitáljuk a Körösvölgyi Állatpark kedvelőit. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvason található legnagyobb bemutatóhelyét, idén rekord létszámú, több, mint 55 000 fő kereste fel – írja a kmnp.hu.

Az évről évre egyre népszerűbb, a Kárpát-medence élővilágát bemutató létesítmény minden korosztály számára kínál érdekes és informatív látnivalókat, ezért remek közös családi kikapcsolódásnak és csoportos kirándulási úti célnak számít.

A minden évszakban gyönyörű Anna-liget kastélykertje több mint 50 féle állatfaja közül idén is a farkasok, az európai bölények és a város jelképének számító gímszarvasok nyerték el a legtöbbek tetszését. A látogatói visszajelzések alapján szintén kiemelt népszerűségnek örvendtek a március hónapban új lakóként a Balti-tenger melletti Gdansk kikötővárosából érkező fiatal jávorszarvasok is. Nem csak az ő rohamos fejlődésüket, hanem az Állatparkban 2022-ben világra jött megannyi állatcsemete cseperedését is nyomon követhették visszatérő vendégeink. Ebben az évben hét vaddisznó malaccal, két-két gímszarvas és dámszarvas borjúval, öt muflon báránnyal illetve számos nyári lúd és réce fiókával gyarapodott a park.

A mindig érdekes, élő látnivalókon felül a látogatóközpont épületében helyet kapó, a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeit bemutató, interaktív, két szintes állandó kiállítás mellett idén négy természettudományos és egy képzőművészeti időszaki kiállítást is megtekinthettek a látogatók, továbbá kihasználhatták a kültéri interaktív tanösvény elemek és a Kölyök-zug játszótér nyújtotta élményeket is.

Az aktív turizmus szerelmeseiként mintegy 1200 fő kölcsönzött kenut vagy kerékpárokat és fedezte fel a Körös-vidék és Szarvas természeti- és épített látnivalóit.

A Körösvölgyi Állatpark igyekszik egész évre izgalmas programokkal készülni. Idén 12 szakmai program várta a vendégeket, melyeken közel 5000 fő vett részt. A legtöbben, közel kétezren, az áprilisi Húsvéti tavaszünnep két napos eseménysorozatára látogattak el, ahol az ünnepkörhöz kapcsolódó élményprogramokon felül izgalmas állatismertetők és látványetetések is várták a vendégeket. Májusban a Gyermek Nap, a nyár során a Rejtélyek a Bagolykapun túl nyomozó játék, a Szünidei Állatmustrák, az Állatkertek éjszakája, októberben pedig az Állatok Világnapja számított a legnépszerűbbnek.

Megrendezésre került a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság méltán népszerű Túzok Tusa természetismereti vetélkedője, melyre általános iskolák 5-8. osztályos csapatai nevezhettek. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén 14 településről 72 csapattal 216 főt sikerült bevonnunk a versengésbe.

Megtisztelő, hogy a Körösvölgyi Állatparkban került megrendezésre a nagy múltra visszatekintő, idén harmincadik alkalommal meghirdetett Kaán Károly Országos Környezeti- és Természetismereti verseny területi döntője is.

Az Állatpark környezeti nevelési szolgáltatásait (vezetett állatparki túrákat, állatismertetőket, látványetetéseket, zoopedagógiai programokat, szakmai előadásokat), mintegy 2000 fő, elsősorban gyermek csoportok vették igénybe. Kiemelendő, hogy a Körösvölgyi Állatpark június 3-án, a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitó rendezvényén, sikeres pályázást követően Természetiskola minősítését kapott.

Létesítményünk rövid téli szünetet követően 2023-ban is színes programokkal, szolgáltatásokkal és persze sok szeretettel várja majd vendégeit.

A Körösvölgyi Állatpark 2023-ban január 7-én nyitja meg ismételten kapuit vendégei előtt, a nyitva tartást ide kattintva tekinthetik meg.

 

További programok »

FEL