Világraszóló kulturális innovációk

2018. május 22. 19:15 | behir.hu

Fekete Péter nyolc éven át volt a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Személyében a csabaiak olyan kreatív és fáradhatatlan embert ismertek meg, aki mindig valami újdonságon töri a fejét. A szakmában mindenki azt mondja, ő az, aki a csabai teátrumot feltette Európa térképére. Az elmúlt 3 évben – úgyis, mint egykori bűvész – azon munkálkodott, hogy a cirkuszművészetet újítsa meg az országban, sőt, talán az egész kontinensen. Most pedig  új és még szebb kihívás elé néz, hiszen ő lett az új Kultúráért felelős államtitkár.

 

Békéscsabán töltött éveit valamennyien nyomon követhettük, összeállításunkban arra próbálunk választ találni, milyen állomások vezettek oda, ahol most tart.

A Jászai-díjas rendező nevét a kilencvenes évek közepén ismerhette meg a magyar felsőoktatás és előadó-művészeti világ. Öt éven át több mint húsz alkalommal hozott angol nyelvű színházi előadásokat Nagy-Britanniából Magyarországra, ellátva a teljes magyar felsőoktatást, az összes magyar főiskola és egyetem angol tanszékét a nyelvoktatást segítő produkciókkal.

 

2002-től a Nemzeti Színház vezetése csábította haza Cardiffból, és a külkapcsolatok vezetésével, valamint oktatási és igazgatási feladatokkal bízták meg. Megszervezte a Megyejárás programot, ahol a vidéki előadó-művészet legkiválóbb képviselői méltó fellépési lehetőséget kaptak a nemzet színházában. Már akkor is meglepő és innovatív ötletekkel állt elő, s állhatatosan megvalósította a lehetetlennek tűnő elképzeléseket is.

Korábbi interjúnk alkalmával elmondta, hogy a Nemzeti Színházban, a megyejáráson ismerkedett meg Békéscsabával.

„Jordán Tamás hívására a Nemzeti Színházhoz mentem. Szólt, hogy kell neki egy ember, aki nyelveket beszél, és külföldi kapcsolatai vannak. Felkért, hogy segítsek neki a nemzetközi és oktatási teendőkben, és az országos kapcsolatok jobb kiépítésében, így lettem a nemzetközi kapcsolatok és oktatási ügyek igazgatója. A megyejárás program keretében lényegében itt ismerkedtem meg jobban Békéscsabával is. Kiderült számomra, hogy a Békés megyeiek egészen kivételes szakmaisággal, lelkesedéssel álltak mindenhez.”

 

Ezt követően 2007-ben hívták ide Békéscsabára, ahol előbb a színház mellett működő iskola, majd a színház igazgatását bízták rá. Az ő nevéhez fűződik a színházi háttérszakmák fontosságának elismertetése, képzésük magyarországi beindítása. Irányítása alatt létrejött a Jókai Színház mellet működő művészeti, oktatási és közművelődési központ, az Ibsen Ház, amely az ország egyik legmodernebb stúdiószínházi tere, s egyben a színházi háttérszakmák gyakorlati képzésének bázisa lett.

 

A Békéscsabán eltöltött nyolc igazgatói év alatt létrehozta és beindította a Szarvasi Vízi Színházat, megépítette a Jókai Porondszínházat, Közép-Európa kiemelkedő cirkusz-színházi mobil színterét, létrehozta a Magyar Teátrum Díjat, mellyel évente az előadó-művészeti háttérszakmák legkiválóbb képviselőit jutalmazzák. Ellátta a Vidéki Színházak Szövetségének elnöki tisztjét, felelős kiadója volt a Bárka irodalmi folyóiratnak, alapító főszerkesztője a Magyar Teátrum színházi havilapnak. Miniszteri megbízottként irányította a megyei színházak átadás-átvételi folyamatát, Szakmai munkáját 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel, 2014-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

 

A békéscsabai időszak alatt több mint húsz előadást, gálát, nagyrendezvényt rendezett, játékteret, látványt tervezett, tanított a Jókai Színház mellett működő iskolában. Az irányítása alatt álló színház társulata számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepelt sikerrel, a meghívások és díjak mellett a békéscsabai közönség osztatlan és hangos megbecsülése minősíti munkáját.

 

2015-től miniszteri biztosként készíti elő a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ építését, vezeti a Fővárosi Nagycirkuszt és annak működtető intézményét, a MACIVA Nonprofit Kft-t.

 

Jelentős szerepe van a cirkuszművészet újra-pozícionálásában országon belül, s határon túl egyaránt. A 2018-as év legnagyobb sikere, hogy az európai cirkuszművészet 250 éves jubileumi évének nyitórendezvényét Magyarországra sikerült szerveznie, melyet kirobbanó nemzetközi sikerrel bonyolított le. Most a magyar kultúráért államtitkárként fog felelni, és bizonyosan ott is innovatív eszközökkel, és nagy lelkesedéssel újítja meg azt, ami arra szorul. Sok sikert kívánunk az új kihíváshoz.

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
18:42
FEL