Világraszóló kulturális innovációk

2018. május 22. 19:15 | behir.hu

Fekete Péter nyolc éven át volt a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Személyében a csabaiak olyan kreatív és fáradhatatlan embert ismertek meg, aki mindig valami újdonságon töri a fejét. A szakmában mindenki azt mondja, ő az, aki a csabai teátrumot feltette Európa térképére. Az elmúlt 3 évben – úgyis, mint egykori bűvész – azon munkálkodott, hogy a cirkuszművészetet újítsa meg az országban, sőt, talán az egész kontinensen. Most pedig  új és még szebb kihívás elé néz, hiszen ő lett az új Kultúráért felelős államtitkár.

 

Békéscsabán töltött éveit valamennyien nyomon követhettük, összeállításunkban arra próbálunk választ találni, milyen állomások vezettek oda, ahol most tart.

A Jászai-díjas rendező nevét a kilencvenes évek közepén ismerhette meg a magyar felsőoktatás és előadó-művészeti világ. Öt éven át több mint húsz alkalommal hozott angol nyelvű színházi előadásokat Nagy-Britanniából Magyarországra, ellátva a teljes magyar felsőoktatást, az összes magyar főiskola és egyetem angol tanszékét a nyelvoktatást segítő produkciókkal.

 

2002-től a Nemzeti Színház vezetése csábította haza Cardiffból, és a külkapcsolatok vezetésével, valamint oktatási és igazgatási feladatokkal bízták meg. Megszervezte a Megyejárás programot, ahol a vidéki előadó-művészet legkiválóbb képviselői méltó fellépési lehetőséget kaptak a nemzet színházában. Már akkor is meglepő és innovatív ötletekkel állt elő, s állhatatosan megvalósította a lehetetlennek tűnő elképzeléseket is.

Korábbi interjúnk alkalmával elmondta, hogy a Nemzeti Színházban, a megyejáráson ismerkedett meg Békéscsabával.

„Jordán Tamás hívására a Nemzeti Színházhoz mentem. Szólt, hogy kell neki egy ember, aki nyelveket beszél, és külföldi kapcsolatai vannak. Felkért, hogy segítsek neki a nemzetközi és oktatási teendőkben, és az országos kapcsolatok jobb kiépítésében, így lettem a nemzetközi kapcsolatok és oktatási ügyek igazgatója. A megyejárás program keretében lényegében itt ismerkedtem meg jobban Békéscsabával is. Kiderült számomra, hogy a Békés megyeiek egészen kivételes szakmaisággal, lelkesedéssel álltak mindenhez.”

 

Ezt követően 2007-ben hívták ide Békéscsabára, ahol előbb a színház mellett működő iskola, majd a színház igazgatását bízták rá. Az ő nevéhez fűződik a színházi háttérszakmák fontosságának elismertetése, képzésük magyarországi beindítása. Irányítása alatt létrejött a Jókai Színház mellet működő művészeti, oktatási és közművelődési központ, az Ibsen Ház, amely az ország egyik legmodernebb stúdiószínházi tere, s egyben a színházi háttérszakmák gyakorlati képzésének bázisa lett.

 

A Békéscsabán eltöltött nyolc igazgatói év alatt létrehozta és beindította a Szarvasi Vízi Színházat, megépítette a Jókai Porondszínházat, Közép-Európa kiemelkedő cirkusz-színházi mobil színterét, létrehozta a Magyar Teátrum Díjat, mellyel évente az előadó-művészeti háttérszakmák legkiválóbb képviselőit jutalmazzák. Ellátta a Vidéki Színházak Szövetségének elnöki tisztjét, felelős kiadója volt a Bárka irodalmi folyóiratnak, alapító főszerkesztője a Magyar Teátrum színházi havilapnak. Miniszteri megbízottként irányította a megyei színházak átadás-átvételi folyamatát, Szakmai munkáját 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel, 2014-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

 

A békéscsabai időszak alatt több mint húsz előadást, gálát, nagyrendezvényt rendezett, játékteret, látványt tervezett, tanított a Jókai Színház mellett működő iskolában. Az irányítása alatt álló színház társulata számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepelt sikerrel, a meghívások és díjak mellett a békéscsabai közönség osztatlan és hangos megbecsülése minősíti munkáját.

 

2015-től miniszteri biztosként készíti elő a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ építését, vezeti a Fővárosi Nagycirkuszt és annak működtető intézményét, a MACIVA Nonprofit Kft-t.

 

Jelentős szerepe van a cirkuszművészet újra-pozícionálásában országon belül, s határon túl egyaránt. A 2018-as év legnagyobb sikere, hogy az európai cirkuszművészet 250 éves jubileumi évének nyitórendezvényét Magyarországra sikerült szerveznie, melyet kirobbanó nemzetközi sikerrel bonyolított le. Most a magyar kultúráért államtitkárként fog felelni, és bizonyosan ott is innovatív eszközökkel, és nagy lelkesedéssel újítja meg azt, ami arra szorul. Sok sikert kívánunk az új kihíváshoz.

További programok »

FEL