Vetőmagot kaptak a rászoruló családok

2017. március 30. 16:10 | Horváth Szabolcs

Vetőmagosztást szervezett a családsegítő és a békéscsabai önkormányzat. Erről 100 kiskerttel rendelkező rászoruló családot értesítettek, akik a vetőmagokból saját maguk nevelhetnek majd friss zöldséget az asztalukra.

Borsó, zöldbab, cukkini, burgonya és számos más vetőmagot rejtettek a csomagok. A magokból igazi zöldségeskertet nevelhet egy-egy gyermekes család. Így, ha a kassza otthon kiürülni látszik, akkor is lehet mit az asztalra tenni. Nem kell nagy földterület ahhoz, hogy egy család szükségleteit ellássa a vetemény. Van, aki csak 200 négyzetméteren gazdálkodik és azt mondja, különösebb gondja nincs a növények termesztésével.

A természetbeni juttatásnak ez a fajtája az öngondoskodás elősegítését célozza – fogalmazott Herczeg Tamás tanácsnok. A családsegítő az önkormányzattal közösen 100 családot értesített ki, nagy részük meg is jelent a csomagokért.

– Ezeket a magokat, ha elvetik a családok, akkor önmagukon segítenek, ami nagyon fontos dolog – nyilatkozta Herczeg Tamás tanácsnok.

A családoknak egyrészt sikerélményt jelent, hogy növényeket nevelhetnek. A családsegítő folyamatosan kikéri véleményüket egy-egy akcióról.

– Mindenről beszámolnak a családok, hiszen ez nekik is egy élmény. Nekünk pedig külön öröm, hogy ennek részesei lehetünk és bizony sokszor van úgy, hogy nem lett volna ebéd az asztalon, ha nem lett volna ott a kertben a megtermett zöldség – mondta Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

Habár a város fejlődése töretlen, de élnek Békéscsabán rászoruló családok - mondta Szarvas Péter. A polgármester hozzátette: az önkormányzat széles körű támogatási rendszerrel segíti őket, amelynek a vetőmagosztás is része.

– Segítjük a rászorulókat, családokat gyermeket, hajléktalanokat. Szociális lakásrendszer működik a városban, gyógyszertámogatást, lakhatási támogatást, közüzemi költségekhez adunk támogatást – sorolta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Az önkormányzat idén a központi támogatás mellett 130-140 millió fordít szociális támogatásokra.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL