Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni

2024. május 28. 15:38 | Vincze Attila

Szakmai napot tartottak a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Czuczor utcai közösség házában, kedden. Az eseményre Békés vármegye összes járásából érkeztek óvodai és iskolai szociális segítő szakemberek.

Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta, hogy Békés vármegyében ők a legnagyobb ilyen intézmény, csak náluk 15 óvodai és iskolai szociális segítő dolgozik. Hozzátette: a szakembereik az óvodától egészen a tanköteles kor végéig segítséget nyújtanak a rászoruló gyermekeknek. 

– Az önkormányzatoknak 2018. szeptembere óta kötelező az óvodai és iskolai szociális ellátás biztosítása. Igaz, az elmúlt hat év hosszú időnek tűnhet, ugyanakkor egy újonnan bevezetett gyermekjóléti ellátás esetében ez meglehetősen kevés – hangsúlyozta Varga Éva.  

Az intézményvezető kiemelte, hogy a kollégáiknak prevenciós szerepük is van, hiszen muszáj mindenféle olyan eszközt, lehetőséget megragadniuk, melyekkel már nemcsak az alkohol- és drogproblémákra, hanem az internet okozta veszélyekre is tudnak reagálni. Mint mondta, nagyon sok gyermek magányosan él, szeretet nélkül nő fel, számukra kell támaszt nyújtani, emellett a szociális szakemberek jelentik a kapcsot a pedagógusok, a szülők és a gyermekek között.

 

Galéria

 

– Ha csak egy-két hasznos információval térnek haza a kollégák a rendezvényről, már megérte. Itt most mindenki lehetőséget kapott arra, hogy elmondja, neki milyen nehézségei voltak, ők hogyan indultak, hogyan kezdték, most hol tartanak, illetve mi az, amire még szükségük lenne vagy amin változtatni kellene, valamint kinek milyen jó gyakorlatai vannak, a délutánunk leginkább utóbbiról szól – jegyezte meg. 

Az eseményen a kilenc járási központ intézményei közül ott voltak a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ szakemberei is. Burda Katalin elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy hat év után először találkozhattak a vármegyében működő óvodai és iskolai szociális segítő intézmények dolgozói, lehetőséget biztosítva a szakmai tapasztalatcserére.

– Ez egy magányos szakma, tehát egyedül vagyunk kint a területen, gyakorlatilag hetente egyszer találkozunk a kollégákkal. Nagyon fontosnak tartom az óvodai és iskolai szociális segítők szakmai szupervízióját, hogy azokat az élményeket, tapasztalatokat, amelyeket magukba szívnak, azokat meg tudják beszélni egymással, le tudják reagálni, illetve lehetőleg ne vigyék haza – részletezte.

A szakmai nap délután egy interaktív, kötetlen beszélgetéssel, illetve tapasztalatcserével zárult, melyet Szalay Csilla, a Pécsi Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ óvodai és iskolai szociális segítők csoportvezetője vezetett. 

További programok »

Itthon

FEL