Vetélkedve ismerkednek Békés vármegye értékeivel

2023. március 22. 18:45 | behir.hu

Békés Vármegye Önkormányzata a Békés vármegyei és határon túli értékek, illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett általános iskolák felső tagozatos, továbbá középiskolás diákok 4 fős csapatai részére. A vetélkedő fő célja a fiatalok megismertetése a hungarikumokkal, illetve elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság értékeiről.

A járási elődöntők március 21-én kezdődtek Békésen a kulturális központban, ahol Zalai Mihály elnök nyitotta meg a rendezvényt.

– Engem mind a mai napig meglep mennyi értéket rejt szűkebb hazánk, Békés vármegye. Büszke vagyok ennek a vidéknek a szépségére, a vizeinkre, a kastélyainkra, a kunhalmainkra, a határainkon innen és túl is ismert fesztiváljainkra, a sportolási lehetőségeinkre, mindarra, ami Békést a mi vármegyénkké teszi. Kívánom, hogy a mai fiatalok is minél többen ismerjék meg ezeket az értékeket, és bízom benne, hogy mindehhez a vetélkedő is hozzájárul – fogalmazott Zalai Mihály.

A járási megmérettetések márciusban zajlanak, mindegyik vetélkedő körülbelül másfél óráig tart. A versenyen résztvevő csapatok emléklapot kapnak, a győztesek pedig tárgyjutalomban részesülnek. A feladatsorok többek közt a lexikális tudást, a kreativitást és a csapatmunkát mérik.

A járási versenyek után a vármegyei döntő április 4-én lesz Békéscsabán a Vasutas Művelődési Ház földszinti nagytermében (általános iskolás korosztály 10.00 órától; középiskolás korosztály 13.00 órától). Az első helyezettek társasjátékot és értékes hungarikum ajándékcsomagot kapnak, továbbá részt vehetnek az országos döntőben. A 2. és 3. helyezett csapatok is ajándékcsomagot kapnak, melyek vármegyei értékeket és hungarikumokat tartalmaznak.

A járási elődöntők időpontjai:

  1. március 21. (kedd), 9.00 óra - Békés, Kecskeméti Gábor Kulturális Központ (Békés, Jantyik Mátyás utca 23.)
  2. március 21. (kedd), 13.00 óra - Szarvas, Cervinus Teátrum (Szarvas, Kossuth tér 3.)
  3. március 23. (csütörtök), 9.00 óra - Gyula, Erkel Ferenc Kulturális Központ, I. emeleti Bánk Bán terem (Gyula, Béke sugárút 35.)
  4. március 23. (csütörtök), 13.00 óra - Sarkad, Sarkadi Általános Iskola, Kamara terem (Kossuth utca 17.)
  5. március 24. (péntek), 10.00 óra - Békéscsaba, Vasutas Művelődési Ház, földszinti nagy terem (Békéscsaba, Andrássy út 79-81.)
  6. március 27. (hétfő), 9.00 óra - Orosháza, Petőfi Művelődési Központ, Kamara terem (Orosháza, Kossuth Lajos utca 3.)
  7. március 27. (hétfő), 13.00 óra - Mezőkovácsháza, Kalocsa Róza Kulturális KHT Művelődési Központ (Mezőkovácsháza, Alkotmány utca 63.)
  8. március 29. (szerda), 9.30 óra - Szeghalom, Szeghalmi Művelődési, Sport-és Szabadidő Központ, Táncterem (Szeghalom, Tildy Zoltán utca 30.)
  9. március 29. (szerda), 13.30 óra - Gyomaendrőd, Körös Látogatóközpont (Gyomaendrőd, Jókai utca 6.)

A versennyel kapcsolatos részletek az ertektar.bekesmegye.hu/viharsarki-kincsek-nyomaban/ weboldalon olvashatók.

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
2024. június 17. 15:15
FEL