Veszélyben a kisüzemi sörfőzdék

2020. március 27. 09:22 | Papp Ádám Sándor

A koronavírus-járvány miatt a hazai kisüzemi sörfőzdék egy része a fennmaradásért küzd, hiszen az értékesítésük legnagyobb részét adó vendéglátóipar leállt. A vírus miatt bevezetett korlátozások racionális intézkedések, mégis drámai következményekkel járnak a több, mint 90 hazai kisüzemi sörfőzde számára – fogalmazott a Kisüzemi Sörfőzdék egyesületének elnöke.

A járulékok elengedését, a bérek egy részének átvállalásával munkaerő-megtartási támogatást és a nagy sörgyárak mennyiségi korlátozó szerződéseinek felfüggesztését is kéri levelében a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete. Az egyesület elnöke úgy fogalmazott: félő, hogy már nem jöhet időben az állami mentőcsomag, hiszen vannak olyan kisüzemek, ahonnan 30-40 embert bocsátottak el, vagy küldtek kényszerszabadságra.

– A kialakult helyzet a kisüzemi sörfőzdék körében nagyon rossznak tekinthető, ez minket, beszállítókat is érint. Partnereink 80 százaléka bezárt, a maradék 15-20 százalék pedig a készleteket értékesíti. Az üzemből a külső megrendelések nagyon minimális értékre csökkentek, saját vendéglőinkben tudjuk értékesíteni a sört – fogalmazott Kereki Zoltán, a Novel Food Kft. ügyvezetője.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének prognózisa szerint a turizmus megállása rendkívül nehéz helyzetbe hozza őket is. A szerencsésebb üzemek a boltokban tudják továbbra is értékesíteni termékeiket, többek között a békésszentandrási sörfőzde is.

– A koronavírus okozta helyzet ezt a szektort, a turizmussal együtt lényegében lenullázza. Most az a helyzet, hogy ezek a kisüzemi sörfőzdék a kapacitásuknak 5 és 20 százaléka közti nagyságrenddel üzemelnek. Azért ilyen eltérő a szám, mert vannak olyan üzemek, így a miénk is, amelyek nem kizárólag csak vendéglátóiparban értékesítenek, hanem boltokban is – árulta el a behir.hu kérdésére Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde ügyvezetője.

A legtöbb sörfőzde akciókat indított, hogy értékesíteni tudja a meglévő raktárkészletét. Az online vásárlást és házhozszállítást úgy is meg lehet oldani, hogy a vásárló ne találkozzon a futárral. Jelenleg több sörfőzde is arra buzdítja a fogyasztóit, hogy rendeljenek online, segítve ezzel a nehéz időszakot élő üzemeket. A házhozszállítást vállaló kisüzemi sörfőzdék listája a beerporn.hu oldalán található.

További programok »

Gazdaság

Harmadjára is REL EXPO, ezúttal Jakabszálláson

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében. Ebben az évben Jakabszállásra várják az érdeklődőket február 29-én, a kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződik.
2024. február 20. 17:42
FEL