A sörfőzdék nyitást várnak, de addig is fejlesztenek és kísérleteznek

2021. március 6. 14:47 | Tóth Bianka

2020 nem volt a sörfőzdék éve és valószínűleg 2021 sem lesz az – fogalmazott Bukovinszky Béla, az egyik megyei sörfőzde tulajdonosa. A koronavírus-járvány a termelést és az értékesítést is átalakította, ugyanakkor a második és a harmadik hullám már nem érintette annyira váratlanul a szektort, mint az első.

Bár a vendéglátó- és turisztikai egységek bezárásával a sörpiac átalakult, a termelés nem állt le a Szentandrás Sörfőzdében. Bukovinszky Béla, a sörgyár tulajdonosa elmondta, hogy az eladások áttevődtek a bolti szektorra, így kicsit visszafogottabb lett mind a termelés, mind az értékesítés.

– A söripar a turizmus egy jelentős beszállítója. Ez azt jelenti, hogy normál esetben a forgalmunknak körülbelül 30 százaléka a vendéglátó szektorban jelenik meg, ám a korlátozások miatt ez nem így van. Télen egyébként sem olyan jelentős a termelés, mint nyáron – ebben az időszakban olyan termékeket készítünk, amelyeknek a szavatossági ideje hosszabb – fogalmazott a behir.hu kérdésére a tulajdonos.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

A második és a harmadik hullám már nem érte annyira váratlanul a főzdét, mint az első, ezért a termelés is kiegyenlítettebben zajlik. Emellett a sörfőzde jelenleg is fejleszt: most a small batch-szériás, kísérleti sörökre helyezi a hangsúlyt. Ennek kapcsán létre is hoztak egy weboldalt, ahol bárki tesztelheti, értékelheti az újdonságokat. A tulajdonos hozzátette, hogy bár a 2020-as év nem volt a legjobb számukra, a korlátozások nyári feloldása sokat segített, ezért bízik abban, hogy tavasz végén újra nyitás következhet.

Egy másik, Békés megyében működő sörfőzde is fejlesztéssel tölti a mindennapjait. A Körös-Maros Biofarmon 2000 óta foglalkoznak biogazdálkodással, 2019 óta pedig biosörgyártással. Bár az üzem kicsi, de automatizált. Ez azt jelenti, hogy a teljes technológiai folyamatot számítógép vezérli. Ráki Zsolt tulajdonos elmondta, hogy amikor kevésbé megy az eladás, akkor kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

– Azért fókuszálunk erre a területre, mert a pandémia után újdonsággal tudunk előrukkolni. Már elkészült az első magyar, alkoholmentes biosör, a "Biztos úr," illetve egy másik tartályunkban a "Hétvezér" nevezetű sörünk készül, amely hét ősi gabona – többek közt köles – felhasználásával készült – avatta be hírportálunkat a részletekbe a szakember.

A tulajdonos hozzátette, hogy több egyetemmel együttműködve végeznek kutatásokat, valamint a hamarosan megnyíló oktatási centrumban sörfőző tanfolyamot is tartanak majd.

Gazdaság

Herczeg Tamás: Minden élet és minden vállalkozás számít!

Még tavasszal indul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése. Ezzel a Magyar Falu Program (MFP) kedvezményezetti köre tovább bővül, a falusi kisboltokat működtető vállalkozások mellett most már más profilú mikrovállalkozások is részesülhetnek a forrásokból.
2021. április 9. 14:12
FEL