A költészet napjára készülnek a csabai intézmények

2021. április 9. 16:14 | Csiffáry Zsuzsanna

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, találkozókkal, versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Idén a hagyományos megoldásoktól eltérően emlékeznek meg a költészet napjáról a kulturális intézmények.

Köles István Junior a Békéscsabai Jókai Színház marketingvezetője úgy fogalmazott, hogy a versek létezése nélkül a színház, mint olyan, nem létezne.   

– Költemények nélkül semmik vagyunk és drámáink sem lennének. Azt gondolom, a színészeknek is fontos, hogy legyen egy alap költészetcsokruk, amelyből mindig tudnak táplálkozni. A költészet napja nekünk rettenetesen fontos, ugyanakkor a nézőinknek talán még fontosabb – mondta Köles István. 

Hozzátette, hogy a 24 órás versfolyam idén elmarad, ám a színház weblapján az érdeklődők megtekinthetik a költészet napjára készített videót.

 

magyar költészet napja

Köles Istvánnal a Jókai színház előtt beszélgettünk

 

A Békés Megyei Könyvtár is a szokásostól eltérő módon készül az alkalomra. Liszi Melinda a szabadkai Csáth Géza Művészetbarátkör tagjaként 10 éves kora óta fektet nagy hangsúlyt a költészet napjára. A könyvtár rendezésében Liszi Melinda, Nagy Róbert és Lovas Gábor közös előadással készültek, amelyben megzenésített verseket is előadnak. 

– A könyv illetve a versek az embert rengeteg élménnyel tölthetik fel, s a mindennapjainkban nagyon nagy szükségünk van ezekre a lelki táplálékokra. Most egy olyan műsort szerkesztettünk, amelyben a magyar költészet nagyjait szólaltatjuk meg – mondta Liszi Melinda. 

Verses előadásuk A fényességes angyal is címet kapta, ezzel is megemlékezve a száz éve született Pilinszky Jánosról. Továbbá a műsorban Ady Endre, József Attila, Kányádi Sándor, Debella István, Nagy László versei is elhangzanak.

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, nagyon fontos ez az esemény az intézmény számára. A könyvtár honlapján egyébként könyvajánlóval, illetve képekkel tarkított játékokkal is találkozhatnak az érdeklődők.  

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
2021. május 18. 19:29
FEL