Végre birtokba vehették az úszómedencét a vízilabdázók és az úszók

2020. június 8. 18:06 | Hidvégi Dávid

Újra vízbe csobbanhattak az úszók és a vízilabdázók Békéscsabán, hiszen számukra korábban megnyitott az Árpád Gyógy- és Strandfürdő. A sportolók az elmúlt hónapokban szárazföldi edzésekkel próbáltak formában maradni és teljesítették a személyre szabott feladatokat. A sportágak képviselői örömmel tértek vissza a fürdőbe.

Csütörtök óta újra élettel telt meg az úszómedence a békéscsabai strandon. A sportegyesületek június 4-től újra megtarthatják a vízi edzéseket. A sportolók az elmúlt hónapokban otthon edzettek, de a szárazföldi tréning nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

–  Igazság szerint, bevallom őszintén, hogy nem nagyon csináltuk. Kiadtak nekünk egy két kilométeres futós feladatot, azóta mindig növeltük egy kicsit a tempót és a legvégén négy kilométereket futottunk – vallotta be a Csabai Csirkefogók VK egyik gyermek játékosa, Földi Márk Maxim, aki nem volt megbarátkozva a szárazföldi erősítő edzések gondolatával.

Korábban már írtunk arról, hogy a vízilabdázóknál nagy gondot okozhat a medencés edzések hiánya. A sportolók örülnek a visszatérésnek, de a kisebbeknél a labda egyelőre még nem került elő, az első lépések között a vízhez való visszaszokás szerepelt. A pólósok számára több hónapos kihagyás után még veszélyes lenne az egymás közötti játék, hiszen egyelőre még hiányzik a játékosok labdaérzéke, illetve nagy a sérülés veszély kockázata a fiatalabbaknál.

 

 

– Nagyon rossz volt folyamatosan víz nélkül edzeni. Ezt éreztük is az első edzésen. Látszik azért mindenkin, hogy nagyon sokat vesztett az állóképességéből és az erőnlétéből. Éreztem, hogy a taposás, a passzolás nem megy annyira jól és nagyon hamar elfáradtam az edzésen – fogalmazott a csabaiak kapusa, Bucsi Ferenc.

A vízilabda klub vezetőedzője elmondta, hogy a játékosok úszó edzésekkel kezdték a munkát. Dr. Szilágyi Kristóf hozzátette: a vízben végzett mozgás semmivel sem pótolható, hiszen olyan speciális izomcsoportokat edzettek meg, amelyeket csak a vízben lehet.

– Csütörtökön a csapatok edzése előtt elmondtuk, hogy egyelőre mindenki ugorjon be a vízbe és nézzük meg ki az, aki nem süllyed el. Az idősebbek már kaptak labdát is, látszott rajtuk, hogy nagyon élvezték. Szerintem mindent elmond, hogy hibába fújt a szél vagy esett egy kicsit az eső, a legkisebbektől a legnagyobbakig senkit sem kellett noszogatni, hogy ugorjon be a vízbe. Nagyon várta már mindenki az újrakezdést – húzta alá a vezetőedző, aki júliustól Pécsen folytatja a pályafutását.

A vízilabdázók mellett az úszók is visszatértek a medencébe. A Békéscsabai Előre Úszó Klub edzője kiemelte: már nehéz volt motiválni a gyermekeket a szárazföldi edzésekre. Szarvas János hangsúlyozta: egyelőre pontos felmérést még nem készítettek arról, hogy a kihagyás mennyit vett ki a sportolókból.

 

 

– Pulzus kontrollal próbáltuk az állapotukat lemérni, amely alapján úgy látjuk, hogy olyan nagy gond az állóképességükkel nincsen, de ez egy speciális sportág, amelynek kiválthatatlan eleme a víz. Hogy itt mit fog mutatni a hiány azt még nagyon nehéz lenne megjósolni, de most azt mondanám, hogy talán egy 50-60 százalékos állapotban lehetnek a gyerekek – mondta el az edző.

A sportolók után egy héttel, június 11-én csütörtökön már a fürdőzők is visszatérhetnek a strand medencéibe. Egyelőre a vízilabda és az úszószövetség sem határozott arról, hogy mikor kezdődhet el a következő versenyszezon.

Galéria

További programok »

FEL