A medencés edzések hiánya hosszútávon gondot okozhat a vízilabdában

2020. április 21. 19:38 | Hidvégi Dávid

Békéscsabán szárazföldi edzéseket végeznek a vízilabdázók, ami a szakemberek szerint hosszútávon nem kifizetődő, hiszen ehhez a sportághoz kell a víz és a folyamatos úszás. A koronavírus miatt az Árpád fürdő zárva tart, így a sportolók sem használhatják a medencéket.

A Swietelsky-Békéscsaba felnőtt és utánpótlás játékosai otthoni, szárazföldi edzésekkel próbálnak formában maradni. A klub fiatal kapusa elmondta, hogy két edzőjük, Ajtai Miklós és dr. Szilágyi Kristóf minden napra külön lebontott edzéstervet dolgozott ki. Bucsi Ferenc hozzátette: a tréningjeiket délután végzik, amelyekről képeket és videókat kell készíteniük. Egy edzés nagyjából másfél órát tesz ki, amelyet a szakmai stáb egyénenként kielemez. Az erőnléti edzések mellett a játékosok elméleti és sportágismereti feladatokat is végeznek.

– Kettő, három óra felé kapjuk meg az aznapi edzésprogramunkat. Az edzésről videót készítünk, amit a közösségi csoportunkban megosztunk. Ezeket a szakmai stáb mindig kiértékeli, kiemelve a jó és a rossz dolgokat is. Mindig elmondják, leírják nekünk, hogy mire figyeljünk oda – részletezte a hálóőr.

A csabai vízilabdázók jelenleg nem tudnak vízben edzeni, ugyanis az annak helyet adó Árpád Gyógy- és Strandfürdő zárva tart, de a kialakult járványhelyzet miatt egyébként sem tréningezhetnének csoportosan. A felnőtt csapat vezetőedzője elmondta: a leállás az utánpótlásjátékosoknál okoz nagyobb problémát, hiszen náluk még nem alakult ki az edzéstudatosság. Dr. Szilágyi Kristóf hozzátette: a helyzetet tovább tetézi, hogy nem tudják meddig tart a leállás.

 

Dr. Szilágyi Kristóf – (Fotó: csabapolo.hu)

 

– Nem tudjuk, mennyi idő esik ki a képzésükből. A biológiai életkoruknak megfelelően egy olyan érési szakaszban vannak, amikor még nem fogják meg a terhelést. Egyelőre azt gondolom, beláthatatlan következményei vannak a helyzetnek. Azt sem tartom kizártnak, hogy ez az időszak négy-öt hónapra nyúlik. Ebben az esetben, kis túlzással, szinte újra kell tanítani a gyerekeket megfeleleően úszni – fogalmazott a szakember. Kiemelte: a jelenlegi egy szokatlan szituáció, de próbálnak rugalmasak és empatikusak lenni. Mint mondta: eddig csapatot építettek most pedig online közösséget.

A Magyar Vízilabda Szövetség még nem döntött arról, hogy befejezettnek tekinti-e az idei szezont, vagy nyáron folytatja a versenyeit. A nyári lebonyolítással egy régi álom válna valóra, még ha csak egy szezon erejére is.

– A vízilabda nyári sportág, hiszen a tengerpartokról indult el és vált népszerűvé. Úgy gondolom, hogy ekkor lenne időszerű játszani. Egy teljesen új helyzetet teremtene és nagyon üdvözítő hatása lenne. Földobná a játék hangulatát és nagyon motiváló lenne a sportág számára. Más kérdés, hogy ha beindul az élet és újra nyitnak a strandok, akkor nem biztos, hogy az úszók és a közönség jó szemmel nézné, ha mi éppen mérkőzéseket akarnánk játszani a medencében – emelte ki dr. Szilágyi Kristóf.

A szövetségnek legkésőbb május 11-én kell újabb határozatot hoznia, ugyanis addig függesztette fel a bajnokságokat.

További programok »

FEL