Véget ért a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál – sajtgaléria

2025. május 4. 15:38 | Bere Mátyás

Ismét igazi gasztrobuli volt a háromnapos Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, ahol a fellépők sora mellett sajtkülönlegességek és gasztroprogramok várták az érdeklődőket.

Mint kiderült, egyre népszerűbb a parenyica tekercs, de a penész is dívik! Míg korábban leginkább a juhtúró és a szokványosabb sajtok keltették fel a térség szezonnyitó gasztrofesztiváljára érkezők figyelmét, most a zsendice és a parenyicatekercs az amire sokan rápróbáltak, akik pedig már rutinnal járják a terepet, azok gondolkodás nélkül rakták tele szatyraikat.

 

A penészes sajtok is nagyobb teret kaptak az ezévi fesztiválon, hiszen nem csak a kínálat, de a kereslet is meglehetősen sokat gyarapodott az utóbbi időben. Nem is feltétlen kell a büdös sajtokra gondolni, hiszen a krémesebb és a keményebb sajtkülönlegességekből egészen az enyhe és krémes, umamis ízvilágtól el lehet jutni a kőkemény szagos sajtokig.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az ízesített sajtok világa is egyre csak bővül, ugyanis megjelentek mostanra azok a jellegzetes ízek, melyek eddig leginkább a francia és olasz tejkalandorokat szórakoztatták. Így kerül egyre több a szarvasgombás, pesztós és vörösboros sajtokból a pultokra. Természetesen a laktózérzékenyek is kiélvezhették a bulit, hiszen sokhónapos egészen száraz, érlelt sajtokat is kínáltak az árusok. A legkelendőbb termék pedig vélhetően idén is a sétáló tál volt, ez így megy már sok-sok éve Gyomán.

 

Galéria

 

További programok »

FEL