Sajtakadémia konferenciát is tartottak a Nemzetközi Sajt- és túrófesztiválon

2021. szeptember 22. 19:15 | Csiffáry Zsuzsanna

Remekeltek a mesterek a XXII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és túrófesztiválon. Toldi Balázs mesélt a rendezvény előzményeiről.

Idén szeptemben 17-19-ig tartott a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és túrófesztivál. A szervezők 2021-ben a fesztivál során rendezték meg a nagy sikerű Sajtakadémia második szakmai konferenciáját. Az idei rendezvény alkalmával a hazai sajtos társadalom újra össze tudott ülni, hogy a sajtkészítés akadémiai, aktuális és jövőbeli kérdéseit megvitassa. Az előzményekről Toldi Balázs Gyomaendrőd polgármestere adott információt. 

– Tavaly októberben döntött a testület arról, hogy mekkora költség áll rendelkezésünkre a fesztivál megrendezésére. Mindenki örült ennek, hiszen a településünknek ez az egyik olyan nagy rendezvénye, amely lehetőséget biztosít az étel- italfogyasztásra, felhőtlen szórakozásra. Maga az az elgondolásunk, arról, hogy sajt, túró fesztivált szervezzünk a Bethlen Gábor Szakképző Iskolától indult. Ugyanis itt a szakképzés során foglalkoztak sajttal és túróval. Az országban nem volt ilyen jellegű fesztivál, a városunk felkarolta a kezdeményezést. Városvezetőként kötődöm ehhez a rendezvényhez, és fontosnak tartom, hogy minél színvonalasabban tudjuk megrendezni – fogalmazott a városvezető. 

Hozzátette, hogy volt már arra is példa, hogy túróból készült ételekkel lehetett versenyezni, mint például a túrógombóc. Idén azonban nem volt ilyen jellegű gasztronómiai megmérettetés, elsősorban sajtok érkeztek az ország minden tájáról. A polgármester azt is elmondta, hogy 20 nem gyomaendrődi sajtkészítő mester vett részt a fesztiválon. 

Az első Sajtakadémia 2017 augusztusában nyitotta meg kapuit Gyöngyösön. A közel 200 résztvevő színvonalas előadásokat hallhatott a szakma múltjáról, a jogszabályi háttérről, megismerhetett jó gyakorlatokat az értékesítés vagy a marketing területéről, de képviseltette magát a tudományos világ is, így a mikrobiológiai-technológiai kérdések sem maradtak megválaszolatlanul. Az egész napos rendezvényt egy sajtgasztronómiai bemutató zárta, így nem véletlen, hogy a sajtos társadalom egyik leginkább emlegetett eseményévé vált a Sajtakadémia.

 

 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL