Prémium sajt Örménykútról

2019. október 9. 17:32 | Sipos Gábor

Szerdán átadták Békés megye legújabb élelmiszeripari létesítményét. A Szarvasi Agrár Zrt. új sajtüzemében a 200 méterre található, saját tulajdonban lévő szarvasmarha telepről érkezik a napi tíz-tizenötezer liter tej.

Próbaüzemben már négy hete üzemelnek és sajtot is gyártanak, de teljes kapacitásában januárban indul be az 1000 négyzetméteres tejfeldolgozó, a Békés megyei Örménykúton. A megnyitón Farkas Sándor, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata,  a 4600 vállalkozás, 86 ezer embert foglalkoztat. Farkas Sándor kiemelte, hogy az élelmiszeripar 10-11 százalékát teszi ki a tejipar.

– A tejfogyasztás jónak mondható. Arról nem is kell beszélni, hogy egészséges, tiszta termékről van szó. Az ágazatot is húzza felfelé, egyre nagyobb szükség van rá. Remeknek tartom, hogy tejfeldolgozó és különböző  élelmiszeripari beruházások létesülnek, amelyek kapcsolódnak a termelői körhöz és termelői tulajdonhoz – hangsúlyozta az Földművelésügyi Minisztérium államtitkára

A Szarvasi Agrár Zrt. most átadott sajtüzeme mintegy 200 méterre található a saját tulajdonú szarvasmarha teleptől. Az ott összegyűjtött, akár napi 10-15 ezer liternyi tejet, négy fokosra lehűtve, egy csövön keresztül küldik a sajtkészítő üzembe. Egyelőre hat, a teljes termelésben tizenkét dolgozót alkalmaznak majd az tejfeldolgozóban.

– A vidéki településeken, legyen az kicsi vagy nagy, a mezőgazdaság még mindig jelentős szerepet vállal. Helyben nagyon sok munkahelyet biztosítanak, munkát adnak az embereknek, megélhetést a családoknak. Nagyon fontosak azok az adóforintok, amelyeket ezek a cégek befizetnek a helyi költségvetésbe. hiszen ezek biztosítják az alapját azoknak a fejlesztéseknek, amelyek a helyieknek nagyon fontosak – mondta a megnyitót követően Dankó Béla országgyűlési képviselő

 

 

A kivitelezés 900 millió forintból valósult meg, amelynek 20 százaléka önrész, a fennmaradó összeget pályázati forrásból finanszírozták. Már megvan a második ütem nyertes pályázata, amellyel mintegy 1,1 milliárd forintra bővül a beruházás összértéke.

– A sajt magyarországi forgalma körülbelül a 4500 tonnát éri majd el, szerintünk az egyműszakban termelt napi 2 tonna, évi 750-800 tonna sajtunk idővel elhelyezhető lesz, megfelelő árréssel a magyar piacon – nyilatkozta Szító Imre, a cég vezérigazgatója

A próbaüzemben már gyártott félkemény és kemény sajtféléket egy olasz szakember tudása és hozzáértése alapján készítették. Claro Piccoli sajtmester a Nemzetközi Sajtkészítő Művészetek Akadémiájának a tagja. Bár már most is készítenek sajtokat, de decemberben érkezik a végleges csomagolástechnikai gépsor. Tervek szerint az új, prémium sajtok jövő év elejétől kerülnek kiskereskedelmi forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL