Végéhez közeledik Békés vármegye és Arad megye közös pályázata

2023. október 26. 12:00 | Fajó Attila

A határon átnyúló programban az Arad Megyei Tanács, az Arad Megyei Könyvtár és Békés Vármegye Önkormányzata partnerségében megvalósított a „Közös problémák, közös megoldások – Arad és Békés megye közigazgatási együttműködésének javítása" elnevezésű projekt zajlott le.

– A projekt megvalósítási ideje alatt számtalanszor megllapítottuk, hogy bár egy orszghatár választ el bennünket, de rengeteg kapcsolódási ponton és a közös érdekek mentén összetartozik ez a vidék. Több, határon átnyúló pályázatot valósítunk meg, így számunkra egyértelmű, hogy ahogy a projekt alcíme is a közös problémák, közös megoldások volt, ez a  való életben is visszaigazolódni látszott – akár a közlekedést, akár a kultúra bizonyos kérdéseit tekintjük – nyilatkozta Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke.

A projekt teljes költségvetése 217 ezer 500 euró volt, amelyből 131 ezer 50 euró Arad megye, 72 ezer 500 euró Békés vármegye, valamint 13 ezer 950 euró állt az Arad Megyei Könyvtár rendelkezésére. (A támogatási szerződéskötés idején számított árfolyamon ez 22 millió 569 ezer forint támogatást jelentett Békés vármegye számára.) A projekt alapvető céljaiként a régiók közigazgatási együttműködésének javítását, a közös kulturális identitás erősítését, továbbá a lakosok közötti könnyebb ismeretszerzést és egymás megértésének elősegítését határozták meg.

2018. december 1-je és 2023. október 31-e között összesen tíz szakmai ülésre került sor, fele-fele arányban Arad megye és Békés vármegye szervezésében. A vármegyei önkormányzat elnöke kiemelte: a jövő is igéretes lehetőségeket tartogat. Mint mondta, a mostani projektzárással nem ér véget a közös munka, további fejlesztési és módszertani megoldások kidolgozása várható.

Galéria

  

További programok »

Gazdaság

Harmadjára is REL EXPO, ezúttal Jakabszálláson

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében. Ebben az évben Jakabszállásra várják az érdeklődőket február 29-én, a kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződik.
2024. február 20. 17:42
FEL