A fejlesztések útján – sportfórumot tartottak Békéscsabán

2024. május 29. 20:48 | Kovács Dávid

Sportfórumot szervezett Békés Vármegye Önkormányzata és a Sportegyesületek Országos Szövetsége szerdán Békéscsabán. A Békés Vármegyei Kormányhivatal épületében helyi szakemberek várták Balogh Gábort, a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Öttusa Szövetség elnökét, valamint Kovács Norbertet, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettesét, akik bemutatták az elmúlt 14 évben a sport területén elért fejlesztéseket.

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntőjében felidézte, több mint százötvenen regisztráltak az eseményre. Zalai Mihály szerint napjainkban nagy kihívást jelent a sportra, mozgásra ösztönözni a fiatalokat, mint korábban, hiszen az online világ nagy konkurenciát jelent, ezért szükséges népszerűsíteni a sportot.

A térség országgyűlési képviselője egy nemzetközi felmérés eredményeire hívta fel a figyelmet, amely szerint sokan sportolnak, mozognak hazánkban. Herczeg Tamás felidézte: az elmúlt években Békéscsabán fejlesztették a kerékpárút-hálózatot, futópályákat, szabadtéri kondiparkokat alakítottak ki a város több pontján, amelyeket sokan használnak, hozzátette ugyanakkor, hogy a tornatermek fejlesztésében még van lehetőség az előrelépésre.

 

A sport területén dolgozó szakemberek töltötték meg a kormányhivatal nagytermét (Fotó: behir.hu)

 

A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Öttusa Szövetség elnöke szerint be kell mutatni az elmúlt évek eredményeit, népszerűsíteni kell a sportot, meg kell mutatni, hogy a sport mit képes nyújtani. A korábbi kiváló öttusázó saját példáján keresztül is azt emelte ki, hogy rengeteg lehetőséget kapott a sporttól, amelyeket pályafutását követően a munkája közben is hasznosítani tudott. Hangsúlyozta: kiemelt támogatás érkezik a magyar sportba egyrészt azért, hogy a sport révén egészséges generáció nőjön fel, másrészt a sport nemzetet összetartó erővel bír.

Balogh Gábor közös előadást tartott Kovács Norberttel, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettesével. Elsőként felidézte: 2010 előtt a sport területét elhanyagolták, nem érezték annak társadalmi jelentőségét, ennek pedig a pekingi olimpián is érezték hatását, ahol három aranyérmet nyert a magyar csapat. 2010-hez képest tízszeresére, több mint 170 milliárd forintra nőtt a sportra szánt éves forrás. Bevezették a mindennapos testnevelést, amelynek köszönhetően 1,2 millió fiatal mozog minden nap.

Elindították az Úszó Nemzet Programot, ennek részeként a nagycsoportos óvodások, valamint az első és második osztályos iskolások megtanulhatnak úszni, ez az egészségmegőrzés és a biztonság miatt is fontos, a tervek szerint 2028-ig 300 ezer gyermeket vonnak be a programba. Kovács Norbert hozzáfűzte, hogy az elmúlt években Békésben Füzesgyarmaton és Sarkadon épített az állam tanuszodát, amelyek üzemeltetését is vállalta.

 

További programok »

Sport

Cirkuszban is bombasztikus teljesítmény – ilyenek a csabai légtornászok

Az ALEhopp AirBorn CircusFest egy légtorna verseny, melyet a Richter Safari Park területén található cirkuszsátorban rendeztek meg hétvégén, immár másodjára. Szombatról egy, vasárnapról három aranyat hoztak a Sportolj Békés Megye SE lég-lányai, de a többi színesfém is helyet kapott a nyakakban.
16:08
FEL