Vásárcsarnok épül 8 milliárdból Békéscsabára

2020. október 16. 10:23 | behir

A Swietelsky Magyarország Kft. és a Galéria Invest Ingatlanértékesítési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építhet Békéscsabán egy új vásárcsarnokot, továbbá egy nagybani piacot, nettó 7 milliárd 974 millió forintért.

A térségi vásártér-projekt során piachoz tartozó infrastruktúrát és parkolóházat is kialakítanak, a feladatokat a SWIETELSKY Magyarország és kisebb részben a Galéria Invest végzi el - írja a magyarepitok.hu.

Békéscsaba tavaly ősszel avatta megújult vásárcsarnokát, amelyet a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezett. Most a második ütemmel folytatódik a békéscsabai térségi vásártér kialakítását célul kitűző projekt:

A kivitilező új fedett-nyitott vásárcsarnokot épít mintegy 7,7 milliárd forint értékben, a nagybani piac infrastruktúra építéséért pedig a Galéria Invest Kft. felel majd 209 millió forint értékben – derült ki az uniós közbeszerzési adatokból. A tervek elkészítésére az Óbuda Építész Stúdió Kft. szerződött.

 

(Látványtervek: Óbuda Építész Stúdió Kft.)

 

A SWIETELSKY által elnyert fejlesztés részeként fejleszti a Szabó Dezső utca 14–22. számú telken vásárcsarnokot és térségi piacot, létrehozza a Trefort utca 5-7. szám alatt piaci pavilonsort, kiépíti a Szabó Dezső utcai telken parkolóházat, valamint a projekthez kapcsolódó közlekedési létesítményeket is.

A felújított piacterület melletti, szintén piacként funkcionáló területen új, vasbeton szerkezetű, fedett-nyitott csarnoképületet húznak fel, hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel és elárusító helyekkel.

A tervezett létesítmény földszintes egységként készül, melynek alapterülete több mint 6 ezer négyzetméter. Az épület tetején napelemes HMKE rendszert alakítanak ki. További feladat a már meglévő, ám elavult pavilonsor helyett újat létrehozni.

 

(Látványtervek: Óbuda Építész Stúdió Kft.)

 

Három szinten parkolhatnak


A Szabó Dezső utcán jelenleg is parkolóként használt területen új parkolóház épül három parkoló szinttel, rámpás felhajtóval, két személyfelvonóval, és 292 darab személygépjármű elhelyezését biztosítja.

A parkolóház épület összesített alapterülete 4 771 négyzetméter lesz, valamint a felső szint ferde rámpatetőjén napelemes HMKE rendszer épül ki.

Teljesen átépítik továbbá a Szabó Dezső utcai közterületet, az új csarnoképület és a parkolóház között érintett szakaszon.

Az Illésházi utcán parkolósáv épül 13 db párhuzamos parkolóhely kijelölésével, a meglévő vásárcsarnok melletti Piactér utcán pedig 29 parkolóhelyet alakítanak ki. Az új létesítmények teljes körű közmű csatlakozásának kialakítását is tartalmazza a kiírás.

 

Nagybani piac is épül


A projekt másik részét képezi a Kétegyházi úton lévő nagybani piac kialakítása.

A 9 ezer négyzetméter nagyságú területen a kivitelező Galéria Invest feladata a nagybani piac elhelyezése, a működést kiszolgáló infrastruktúra kialakítása, a megfelelő közlekedési felületek, parkolók, szociális és irodablokk és világítás biztosítása.

A nagybani piac kialakításához tehát építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági, út- és közműépítési feladatok tartoznak.

 

További programok »

FEL